Tisdag 7 juli 2020

Vindkraft ger ingen klimatnytta

Vindkraft ger ingen klimatnytta eftersom det är den utsläppsfria vattenkraften som nekas försäljning när det blåser.

Märkligt att som försäljningsargument framhålla att vindkraft pressar elpriset och skapar arbetstillfällen för vem vill äga och driva verksamhet där intäkterna sjunker ju fler som startar? ”Långsiktig investering” är ett finare ord för att man aldrig får igen pengarna.

Här och var i skaraborgs landskap står stillastående vindkraftverk i olika stadier av förfall efter bränder och växellådshaverier, dessa repareras inte av brist på pengar eller reservdelar.  De arbetstillfällen som ges är till utländska vindkraftsrallare och sedan reparatörer och åter reparatörer vars lön skall
betalas.

En uppmaning ”att dra sitt strå till stacken” till skaraborgs kommuner skall fullständigt ignoreras och ingen skall utnyttjats i detta gigantiska bonnfångeri.

Med olika bolag och ekonomiska föreningar är det upplagt för springnota där kommunen kan komma att få sanera landsbygden. En siffra som cirkulerar är att det kostar ca 700 000 kr att nedmontera ett vindkraftverk och återställa jorden, multiplicera gärna detta med antalet vindkraftverk som finns i Västra Götaland och fundera på om detta belopp finns på kontot hos företaget som äger vindkraftverket eller budgeterat för framtiden i en verklighet då de inte ens har råd att byta olja enligt instruktionsboken.

Markägare borde verkligen fundera på om det ens finns pengar till antalet i den egna socknen, särskilt eftersom vindkraftsbranschen själva hävdar att intäkterna minskar ju mer som byggs.

Michael Olofsson,
vindkraftsskeptiker,
Öttum

  • Detta är ett debattinlägg. Det betyder att en läsare skickat in texten för publicering. Innehållet är skribentens egen uppfattning.
Senaste nyheterna
Charlies teater går mot strömmen Sex av tio använder inte kontanter Louise Grabo (C) tar plats i inflytelserik EU-kommitté Nytt event på Billingen i september Hon kallar sig konstnär 29 konstnärer ställer ut i Skaras skyltfönster HD: Lärares ingripande mot en elev var inte kränkande Kritik mot Naturvårdverkets jakttidsförslag Kulturchef skivdebuterar med nyskriven låt Ett tristare Stochampionat