Tisdag 21 maj 2019

Vindkraftsbygge blir mardröm

Till den det berör. Till den som är ansvarig.

Vaknar idag upp med en sorg då mina tankar möts mej om vad som komma skall. Vi har hittat vårt paradis, en liten gård på landet, i skogen på natursköna Hökensås. Här finner vi rekreation och återhämtning från dagens stressade samhälle. Vi har två underbara hästar, hundar och katter ,precis som vi drömt om.

Nu till det svarta moln som närmar sej…Här ska snart byggas en vindkraftsindustri!! Min ilska kokar över.. men vem ska jag rikta min ilska mot? …är det mäklaren som inget berättade?…är det regeringen som klubbat att vi ska ha förnyelsebar el till varje pris?…är det kommunen som utarbetat vindbruksplanen?..är det statliga myndigheter som blundar för problematiken?…eller är det vindkraftsbolagen som med sin vinklade införsäljande marknadsföring säljer in sin produkt? Oavsett vem så undrar jag om ni kliver ur er ”position” och som medmänniska tar in detta …..

-Hur känns det att förstöra livet för så många människor över hela Sverige?

Vår framtid ser nu inte längre ljus ut. Vår dröm kommer att bli vår mardröm. Vindkraftsbyggena som kommer att pågå i 1.5 år, innebär för oss att vi inte kan ta våra rid och körturer i ”vårt” område, då tunga fordon kommer att invadera hela denna plats. Ridleden går här, den kommer ingen kunna rida på. Vi har inget alternativt område att använda. Vad ska vi då ha våra hästar till? Promenera med hundarna i detta industribygge ? när man vill kunna promenera och lyssna på fåglar och titta på rådjur och älg.

Nä ,det kommer inte bli så….aldrig mer. Det gör så ont i hjärtat.

Efter dessa 1.5 år med byggnation så står då dessa 15 st 180 m groteska varelser på plats. Nu är det höst och den analkande vintern med snö och kyla kommer. Riskområde!!..då iskastning kan ske från verken….Ingen ridning/körning med häst…inga promenader med hundarna p.g.a fara.

Därefter kommer den efterlängtade våren och sommaren, den bästa tiden på året. Då man äntligen kommer kunna sitta ute på altanen fina kvällar, njuta av fågelkvitter, eller?!

Man längtar efter att kunna sova med öppet fönster – ja så brukar längtan se ut men just nu ser verkligheten annorlunda ut. Ljudet från vindkraftsverken kommer nu att förpesta tillvaron. Dessa ljud verken medför, både hög och lågfrekventa hälsofarliga ljud, kommer nu sätta punkt för denna underbara årstid.

Så hur tror ni att vår framtid här på denna lilla gård, vårt paradis ser ut? Vad har ni för ansvar Regeringen, kommunen, myndigheter, markägare och vindkraftsbolag?

Har ni kunnat ta in detta som medmänniska? Hur känns det?

Lolita Ostermark

 • Detta är ett debattinlägg. Det betyder att en läsare skickat in texten för publicering. Innehållet är skribentens egen uppfattning.
 • rogerengstrand

  Trist.
  Alldeles för många har alldeles för länge röstat på partier som tror dom räddar världen med dessa svindyra monster.
  Dom ger ingen ström om det inte blåser, och ger dom ström så är den minst tre ggr så dyr som vatten- eller kärnkraft.

 • Eva001M

  Så ledsen… Känner med dig. <3