Onsdag 21 oktober 2020

Visions medlemmar har tagit ansvar, det ska synas på lönen

Nu pågår centrala avtalsförhandlingar om löner och villkor för Visions medlemmar i kommuner, regioner, företag och Svenska Kyrkan. Ett nytt avtal ska tecknas senast den sista oktober. Visions uppfattning är tydlig; våra medlemmar har tagit ett stort ansvar i en svår tid och det ska synas i lönekuvertet.

Vi befinner oss i en mycket ovanlig situation där förhandlingarna återupptagits efter att ha satts på paus under våren. Många medlemmar undrar hur det ska bli med lönerna och från vilket datum den nya lönen ska börja gälla. Visions målsättning är att ha nya centrala avtal på plats senast den 31 oktober då nuvarande avtal löper ut. Därefter tar de lokala löneprocesserna vid, i de fall de ännu inte är påbörjade, så att medlemmarna kan få ut sin nya lön så snart som möjligt. Vår ambition är att de nya lönerna ska börja gälla från den 1 april i år.

I media sprids en bild av att det kanske inte blir några nya löner i år. Alldeles oavsett så förväntar vi oss att våra medlemmar, som har dragit ett tungt lass under våren och gör stora insatser för välfärden varje dag, ska få sina löneökningar och inte förlora något på grund av den kris som samhället genomgått. Visions medlemmar har tagit ett stort ansvar i en svår tid och det ska synas i lönekuvertet.

För några veckor sedan presenterade regeringen och samarbetspartierna sin höstbudget med miljardsatsningar på kommuner och regioner. Att välfärden prioriteras är helt rätt. Vi vet att den ekonomiska situationen i Skaraborg var mycket tufft redan innan pandemin, och under våren har situationen förvärrats ytterligare. Med de ekonomiska tillskott som nu aviseras i budgeten skapas goda planeringsförutsättningar för Visions medlemmar som leder, administrerar och utvecklar välfärden. Men framförallt skapas ett utrymme för stabila löneökningar för alla de medarbetare som dragit ett tungt lass under våren.

Politiker här i Skaraborg är inte bara politiker, de är också arbetsgivare. Nu är det dags för dem att leva upp till de fina orden och hyllningarna till medarbetarna, och se till att alla som levererat välfärd under krisen också får sina nya löner.

Namn ordförande region  

Erik Nordgren, Visions ordförande i Skövde
Ulla-Britt Alnemar, Visions ordförande i Götene

Dag Svensson, Visions ordförande i Tibro

Pia Gustavsson, Visions ordförande i Skaraborgs Sjukhus

Anna Toftedahl, Visions ordförande i Miljösamverksam Östra Skaraborg

Kristina Leijon, Visions ordförande i Falköping

Marie Lindberg, Visions ordförande i Hjo Vision

Ritva Rådefalk, Visions ordförande i Mariestad

 

 

  • Detta är ett debattinlägg. Det betyder att en läsare skickat in texten för publicering. Innehållet är skribentens egen uppfattning.