Fredag 20 juli 2018

Yrkesprogram är ett bra val

Elever och föräldrar sitter just nu kring köksbord runt om i Skaraborg och pratar om intressen, ambitioner, yrken och karriärval. Gymnasievalet är spännande och svårt – det skapar nyfikenhet och engagemang men samtidigt en stress och oro över att välja fel.

Vi har en stark arbetsmarknad i Sverige. Sedan 2014 har över 200 000 fler ett jobb att gå till. Men samtidigt som nästan 350 000 personer letar efter ett jobb, finns drygt 100 000 lediga jobb. En gymnasieexamen är avgörande för möjligheterna att studera vidare men är också viktig för att underlätta omställning senare i livet. Den som har en gymnasieexamen har en mycket starkare ställning på arbetsmarknaden än den som inte har det.

Spelar det någon roll vilket gymnasieprogram man väljer? Vi tycker det. Den som väljer ett yrkesprogram får en utbildning som i många fall leder till en stark arbetsmarknad. Det finns ett mycket stort behov av bland annat undersköterskor, byggnadsarbetare och maskinförare. Ofta går det att få jobb utomlands och möjligheterna att starta eget är större med ett yrke i botten.

Idag har alla elever på yrkesprogram rätt att välja till de ämnen som också ger högskolebehörighet. Vi socialdemokrater har föreslagit att den rätten ska stärkas. För den som vill komplettera sin utbildning har vi infört en rätt till komvux och byggt ut möjligheterna att läsa vidare genom ett kunskapslyft. Så även om gymnasievalet känns stort och avgörande finns det möjligheter att senare i livet välja om.

Fundera i första hand över vilket program som verkar bäst och därefter vilken skola som är aktuell. Det är trots allt programmet som avgör vad du kan arbeta eller studera vidare med efteråt.

Ett enkelt sätt att öka valmöjligheterna är att öppna ögonen för de många yrken och utbildningar som förr ansågs passa bäst för män eller kvinnor. Flickor och pojkar som bryter traditionella könsmönster får dubbelt så många utbildningar och yrken att välja på.

Men till syvende och sist är valet av utbildning och yrke en fråga om intresse och lust. Vårt bästa råd till alla ungdomar är: Tänk med hjärnan och välj med hjärtat! Det är dina intressen, dina ambitioner och dina drömmar som ska avgöra vad du vill studera och arbeta med. Och valet av utbildning och yrke är viktigt när du formar ditt liv.

Vi lovar att göra vad vi kan för att gymnasieutbildningen ska hålla hög kvalitet och för att det ska finnas ordentliga möjligheter till livslångt lärande så att du kan ställa om eller komplettera din utbildning senare i livet.

Lycka till!

Anna Ekström (S)
gymnasie- och kunskapsminister

Monica Green (S)
riksdagsledamot Skaraborg

  • Detta är ett debattinlägg. Det betyder att en läsare skickat in texten för publicering. Innehållet är skribentens egen uppfattning.