Onsdag 12 december 2018

Ytterligare sparbeting på vården?

Socialdemokraterna i Västra Götalandsregionen går till val på tre budskap: Vårdens pengar ska gå till vård, sjukvården ska ges tillräckliga resurser och vårdpersonalen ska ha bättre villkor. Vi vill minska de rekorddyra köpen av privat vård och hyrpersonal och använda pengarna till förbättringar i regionens egna sjukvård.

I vårt budgetförslag för 2019 får sjukvården i Skaraborg drygt 5,3 miljarder. Det är drygt 45 miljoner mer än vi föreslog 2018. Det är definitivt pengar som behövs; Prognosen för 2018 är att SkaS gör ett underskott på 75 miljoner kronor. Den plånbok som den moderatledda majoriteten tilldelar Skaraborgs sjukhus har varit och är för liten. För att ändå försöka klara ekonomin har majoriteten i regionen tvingat SkaS att stänga vårdplatser och ställa patienter i längre vårdköer. Efter snart 4 år med majoriteten har SkaS i dag omkring 40 vårdplatser färre. Det är inte acceptabelt.

Det saknas inte pengar i den regionala ekonomin. Den socialdemokratiskt ledda regeringen har tillfört sjukvården i Västra Götalandsregionen höga statsbidrag; för 2018 handlar det om 1,8 miljarder i nya tillskott.

Nästa vecka ska regionfullmäktige ta beslut om 2019 års budget till bland annat sjukvården i Skaraborg. Den moderatledda majoriteten fortsätter att underfinansiera sjukvården.  Drygt 20 miljoner kronor mindre lägger de jämfört med vårt parti. Därmed kommer det bli nya sparbeting på SkaS.

”De senaste fyra åren visar vad som händer när politiken tappar fokus på köer och tillgänglighet. Köerna växer och tillgängligheten minskar”, skrev partiledare Ulf Kristersson (M) i DN nyligen. Tack för den repliken, Kristersson.

Vi tar med den till budgetdebatten mot dina partikamrater som styrt sjukvårdspolitiken i vår region i snart fyra år. Självklart kommer vi att säga att citatet är från dig.

Alex Bergström (S)
Regionråd

Johan Ask (S)
Vice ordförande för Skaraborgs sjukhus

  • Detta är ett debattinlägg. Det betyder att en läsare skickat in texten för publicering. Innehållet är skribentens egen uppfattning.