Lördag 16 januari 2021

​Kristina prisas för sina deckare

FÖRFATTARE. Kristina Appelqvist har nu utsetts till Årets hedersskaraborgare 2020.
FÖRFATTARE. Kristina Appelqvist har nu utsetts till Årets hedersskaraborgare 2020.

Skaraborgs Akademi har utsett författaren Kristina Appelqvist till årets hedersskaraborgare. Hon får priset för att genom sin deckare har gjort Skaraborg till ”Midsomers like”.

Vid sin digitala sammankomst den 19 november delade Skaraborgs Akademi ut pris till årets hedersskaraborgare. I år gick utmärkelsen till författaren Kristina Appelqvist.

– Jag är oerhört glad och hedrad över denna fina utmärkelse. Skaraborg har varit den självklara skådeplatsen i alla mina deckare. Orter som Skövde och Varnhem, liksom den vackra naturen och det skaraborgska kynnet är viktiga beståndsdelar i alla mina böcker. Därför känns det förstås väldigt roligt att utses till Hedersskaraborgare, säger Kristina Appelqvist.

Västgöta universitet

Det var under de år Kristina arbetade som kommunikationschef på Högskolan i Skövde som hon fick idén till sin första deckare. Boken kom ut 2009 och Kristina har sedan dess skrivit ytterligare åtta deckare som alla utspelar sig på det fiktiva Västgöta universitet.

– Högskolan i Skövde spelar en huvudroll i mina böcker. Det var här allting började. Att få ta emot detta fina pris av Högskolans rektor känns därför extra roligt, säger Kristina Appelqvist.

Sixten Västgöta-Bengtsson blev den förste att utses till årets heders skaraborgare 1998. Därefter har bland andra Robert Gustafsson, Jan Guillou, Olof Lagercrantz, kronprinsessan Victoria, Per Oscarsson, Gert Wingårdh och senast förra året Martin Lundstedt vd för AB Volvo få ta emot utmärkelsen.

Sprider glans

Skaraborgs Akademi består av 18 ledamöter, namnkunniga skaraborgare i första hand i förskingringen. Akademins valspråk är ”Snille och blixt” och sällskapet har som syfte ”att sprida glans över den skaraborgska vitterheten samt främja en skaraborgsk identitet”. Det görs bland annat genom att utse årets hedersskaraborgare.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet