Fredag 22 januari 2021

Hennes liv blir bok

Nästan tre år har gått sedan Ingela Jansson kom tillbaka till Sverige, efter att ha varit inlåst i det ökända fängelset Kality i Etiopien. Nu kommer hennes egen berättelse om hur hon kom att dömas till lagens strängaste straff.

2940 dagar. Så många dagar satt Ingela Jansson, mer rötter i Mariestad, fängslad i Etiopien.

– Jag har velat få fram den sanna bilden av hur mitt liv har varit och vad som egentligen hände. Jag hoppas att unga som läser den ska förstå vikten av att söka hjälp och stöd vid behov, och inte skämmas för vad som än må ha hänt. Det går att vända om och börja om från början, säger Ingela Jansson.

Boken ”Mina åtta år i Kality” beskriver det hårda livet i fängelset, där Ingela genomlider saker som få ens kan föreställa sig. De mest basala behoven blir allt som räknas och hon är nära att dö när kroppen försvagas i brist på mat och sjukvård. Men mitt i all misär och förnedring hittar hon också oväntad vänskap och värme bland de andra kvinnorna i Kality.

– Det är ett hisnande, smått otroligt, livsöde, säger journalisten Lena Lindehag som har skrivit boken tillsammans med Ingela.

Flera hundra timmars intervjusamtal, research och sökande efter dokument ligger bakom den färdiga boken. Förutom tiden i fängelset får vi följa med tillbaka till Ingelas barndom och hennes uppväxt i en stor bilhandlarfamilj i Västsverige.  Vi får lära känna Ingela som ung småbarnsmamma och hur hon luras in i ett kriminellt nätverk, vilket blir början på en mycket ond spiral.

– Boken är inget försvarstal. Den är ett försök att förklara vad som har hänt, varför det har skett och hur Ingela har tänkt. Vilka omständigheter och resonemang som ledde henne dit de gjorde. Jag hoppas att Ingelas berättelse kan ge styrka åt många människor, i olika svåra livssituationer, säger Lena Lindehag.

”Mina åtta år i Kality” släpps 15 december, då även som ljudbok med Hedda Stiernstedt som uppläsare.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet