Tisdag 21 maj 2019

Dubbelt upp av tre generationer

Smakprov ur Barn och deras Barn:

Rasmus Lindbergs pjäs Barn och deras barn handlar om tre generationer och en släktgård. Här utspelar sig tre tidsåldrar ­– samtidigt.
– De befinner sig på scenen samtidigt och har växelvisa dialoger, förklarar Björn Sjöquist, lärare som även har regisserat slutproduktionen.

Något som ställer höga krav på skådespelarna. Inte bara för att de befinner sig på scenen hela tiden, de blir också ständigt avbrutna och måste behålla känslan, intensiteten och samtidigt lyssna in varandra utan att tappa fokus. Men man har inte nöjt sig med detta utan har lagt till ytterligare en svårighetsgrad. Vad sägs som tolv skådespelare på sex roller?

– Två spelar samma roll. Det kan förstärka, förhöja och fördjupa olika reaktioner. Det ställer krav på skådespelaren. Det krävs skicklighet och mod för att ge sig in i och det har ni gjort full ut, säger Björn Sjöquist och vänder sig till sina elever.

Han möts av skratt. Det är lite svårt att förstå vad de menar med två skådespelare per roll. Det är först när de bjuder på ett smakprov som ljuset går upp. Den här pjäsen ställer inte bara krav på skådespelarna, den kräver en hel del av publiken också.

– Släpp tanken på vanlig teater, säger Embla Hane.

Märklig process

Hon spelar rollen som Kerstin. Det gör även Lovisa Thomsson Erasmie. Deras historia utspelar sig på 1910-talet. Vid Kerstins sida finns maken Erik. Den rollen spelas av Alexander Fischier. Och Daniel Hansson.

– Två skådespelare på varje roll och tre historier som utspelar sig samtidigt och som alla påverkar varandra. Det är ett organiserat kaos kan man säga, menar Daniel.
– Men det är väldigt spännande, tillägger Alexander.
– Som publik måste man vara öppen för att komma hit och bara hänga med och inse att man hinner inte förstå allt.

Embla beskriver produktionen som en märklig process.

– Det har varit svårt och konstigt. Men samtidigt har man kunnat släppa all prestige.

Lovisa håller med.

– Vi har gett varandra tid och utrymme. Man måste ta ett steg tillbaka, känna in varandra, lyssna och samarbeta.

Björn Sjöquist tipsar den blivande publiken om att våga släppa taget.

– Formen är sådan att om man släpper det här med att man måste förstå allt så kommer man att förstå. Det här närmar sig dans på så sätt att man kanske inte förstår helt men får en känsla.  Det är bara på teater som man kan göra det här, menar han.

Den 21 november spelas pjäsen för första gången för särskilt inbjudna. Den 23 november har den publikpremiär. Avslutningsvis spelas pjäsen två gånger på Cinnober teater i Göteborg.

Fakta:
”Barn och deras barn” utspelar sig på en släktgård i tre olika tidsåldrar samtidigt. Historien handlar om hur händelser i början på 1900-talet och skapar följdverkningar genom en släkt i över 100 år. Och i vår tid från den konsekvenser för nästkommande generation… En gripande och svindlande historia berättad i en form som förhöjer vardagsrealismen till en rytmisk väv av röster om kärlek, svek och drömmar. Är det möjligt att försonas med sina val och sitt förflutna?

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet