Tisdag 17 juli 2018

Edda Magnusson gästar Vara konserthus

Edda Magnusson Foto: Simeon Frohm
Edda Magnusson Foto: Simeon Frohm

Förra året turnerade Norrbotten Big Band med Edda Magnusson och spelade hennes egen musik i Norrbotten. Turnén blev en succé och nu ger de sig ut på vägarna på nytt, och den 1 mars gästar de Vara Konserthus.

För några år sedan slog Edda Magnason igenom stort som en porträttlik Monica Zetterlund i långfilmen Monica Z, prisades med en Guldbagge och fick beröm för sitt sätt att sjunga och tolka legendens musik. Att hon gett ut flera hyllade album med egenkomponerad musik är kanske inte lika känt.

Prestationen på filmduken år 2013 var så storartad att många kom att koppla ihop musikern och sångerskan Edda Magnason med sångerskan Monica Zetterlund och glömde bort att framgångarna var ett resultat av ett väl genomfört arbete i att ikläda sig en roll.

I själva verket är Edda Magnason en musiker som i egen rätt skapar och framför musik som ligger ganska långt från jazzlegendens. Tre kritikerrosade album – Edda Magnason, Goods och Woman Travels Alone – har hon hittills kommit ut med i eget namn och hon har beskrivits som en intuitiv, intelligent och poetisk musikpersonlighet av stora mått som gärna skapar allkonstverk av sin musik. H

När Edda Magnason möter Norrbotten Big Band arrangerar bandets egen Håkan Broström tillsammans med gitarristen och producenten Johan Lindström (bland annat Tonbruket) hennes egen musik för storband. Det blir tredje gången gillt de båda samarbetar – tidigare har de arrangerat musiken till Norrbotten Big Bands konsertturnéer med Rebecka Thörnqvist och Ebbot Lundberg – vilket givit mersmak.

– Vi får helt enkelt ihop en bra mix, Johan och jag. Att arrangera musik ska vara lite av ett möte mellan den unika artisten och kompositören och oss som arrangörer, där alla bidrar med sina tankar och idéer. Det är en mycket spännande process, säger Håkan Broström.

Edda Magnason har en koppling till Norrbotten och det var stor igenkänning för henne längs vår turné förra året.

– Min pappa arbetade som veterinär i Gällivare i 5 års tid när jag var liten. Jag har starka minnen från den tiden. Jag minns speciellt hur kantorn lät mig spela på den stora orgeln i träkyrkan där och jag gick dit varje dag för att öva.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet