Fredag 20 september 2019

Firar museets 100-års dag

100 ÅR. Idag, tisdag den 28 maj, är det Västergötlands museums födelsedag. Museet firar 100 år med pompa och ståt i Skara. Foto; Pressbild/Västergötlands museum
100 ÅR. Idag, tisdag den 28 maj, är det Västergötlands museums födelsedag. Museet firar 100 år med pompa och ståt i Skara. Foto; Pressbild/Västergötlands museum

Idag, den 28 maj fyller Västergötlands museum 100 år. Nu firar museet att den stora, vackra tegelbyggnaden i Stadsträdgården stod klar 1919 med plats för samlingar och utställningar, och att dörrarna slutligen kunde öppnas efter mer än 30 år av planering och ett års byggtid.

I 100 år har Västergötland haft ett eget regionalt museum för bevarande och gestaltande av det västgötska kulturarvet.

Den 28 maj 1919 invigdes det nybyggda museet av hertigparet för Västergötland, prins Carl och prinsessan Ingeborg.

Återinvigs

Idag återinvigs huset med ett jubileumsprogram och en ny basutställning där föremålen står i centrum. Den här gången står Skaras kulturchef Åsa Veghed, Västergötlands Fornminnesförenings representant Anna- Maria Claesson och Stiftelsen Västergötlands museums ordförande Roland Andersson på stentrappan för att hylla en museibyggnad och dess 100-åriga verksamhet.

Festligheterna inleds med sång av Skara kammarkör, tal av de tre stiftarna och grundarna och ett kåseri av TV-personligheten och poddaren Kalle Lind.

Tårtkalas

Därefter är festen i full gång med tårtkalas, Cirkus Nikolajeff – som är en del av Cirkus Cirkör – och Rubens karusell.

För att jubileumsfesten ska få en air av 1919 uppmanas alla besökare att klä sig så tidsenligt som möjligt – gärna med vit eller svar klänning, hatt, kostym och studentmössa.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet
Läs mer