Söndag 19 augusti 2018

1958: Skolan i Velinga

Copyright foto: ArkivDigital / Svenska Aero-Bilder AB
Copyright foto: ArkivDigital / Svenska Aero-Bilder AB

Flygfoton hjälper till att minnas hur det en gång såg ut.

Skaraborgsbygden publicerar löpande flygfoton från gamla tiders mötesplatser. Från orter runt om i Skaraborg.

Här skolan i Velinga, som ligger söder om Tidaholm. Fotot är från år 1958. Till höger är den gamla skolan. Till vänster lärarbostaden.

Du kan givetvis kommentera fotot.
Vad vet du om platsen? Vilka minnen har du från platsen?

Kommentarsfält finns under artikeln. 

 • Kommentar om Velinga skola:

  Gunnar Andersson, Velinga, har många trevliga minnen från Velinga skola, där han gick i tredje och fjärde klass. Varje avslutning stod vaktmästaren Edvin, ”en liten parvel, en snäller farbror”, vid flaggstången och delade ut glass ur en låda.

  Ett av de starkare minnena är från den 24 april 1961 då regalskeppet Vasa lyftes upp över vattenytan. Då fick klassen gå in till lärarinnan Sara Johansson, som bodde på andra våningen i lärarbostaden till höger på bild. Där fick de följa bärgningen på hennes tv. ”Jag minns hur pålarna kom upp ur vattnet”, berättar Gunnar.

 • Inskickat minne från Velinga skola, från Lars Larsson, Mossagården:

  ”För precis 100 år sedan i år hade de ledande i Velinga socken tagit beslut att bygga en ny skola mitt i byn vid vägskälet mot Ettak och Madängsholm. Men det tog ända till den 7 augusti 1925 innan den nya skolan kunde invigas – med ett stort kaffekalas för alla i byn.
  Kaffebröd till 200 personer hade beställts från Anna Svenssons Bageri i Tidaholm. Fakturan var på 37 kronor och betalades ur Velinga skolkassa.

  På första våningen i skolbyggnaden fanns två klassrum, ett för klasserna 3 och 4 samt ett för klasserna 5 och 6, korridor och kapprum med sittbänkar. I varderna gaveln hittade man materialrum respektive städskrubbar.

  På andra våningen låg klassrummet för klasserna 1 och 2 samt gymnastiksal.

  Uppvärmningen klarades av med hjälp av fem stora, runda vedkaminer. Dricksvatten fanns i korridoren nära ingången på första våningen. Den medhavda matsäcken åts vid bänkarna under klädhyllorna i korridoren, skolbespisning kom först i början på 1950-talet och då fick slöjdsalen i gårdshuset också fungera som matsal.

  I lärarbostaden till höger på flygbilden fanns en större lägenhet för läraren med familj på första våningen, en trappa upp låg två mindre lägenheter för en ensam lärarinnan och en småskollärarinna. De hade var sin entré.

  Jag började första klass i augusti 1943 och lärarna var då Arne Samuelsson, Sara Johansson och småskollärarinnan Greta Lindmark. Vaktmästare var Edvin Andersson, som vintertid hade ett tufft arbete med att bära ved till alla kaminer. Städerskan var en barsk, äldre dam som hette Rosina Wilsson.

  I gårdshuset som syns längst till höger fanns träslöjdssalen, utedass, förråd och vedförråd samt cykelställ med tak.

  Skolan var i bruk till 1967, därefter fick eleverna åka buss till den nya, gemensamma Hökensåsskolan vid foten av Hellidsberget i Tidaholm. ”

  /Lars Larsson, Mossagården