Söndag 5 februari 2023

Den här artikeln är låst.

För att läsa om flygfoton behöver du vara inloggad.
Skapa ett gratis konto nu för att få tillgång till denna och fler flygfoton.
Om du redan har ett konto behöver du bara logga in.

Vill du läsa om flygfoton gratis?

Skapa konto

Har du redan ett konto?

Logga in

1959: Lanthandeln utanför Gullspång

Copyright foto: ArkivDigital / Svenska Aero-Bilder AB
Copyright foto: ArkivDigital / Svenska Aero-Bilder AB

Här lanthandeln i Stenbrotorp. Utmed vägen mellan Gullspång och Hova fanns en gång en lanthandel vid adressen Stenbrotorp 4. Året är 1959.

 • Inskickad kommentar från Gunilla Odén:

  ”Jag växte upp bara 1 kilometer från affären och 1959 var jag 8 år så i den affären kunde man vara flera gånger i veckan för att handla men även för att hämta min familjs post som kom den vägen. Det var också en samlingsplats för bygdens folk. Numera har de boende längre till affären, de får åka till tätorten Gullspång.

  På vintern åkte vi spark mamma och jag med ägglådan fastbunden till affären, för att sälja dessa ägg och istället handla mat hem till familjen. Jag kommer ihåg att för 100 ägg kunde mamma få ungefär 23 kronor och handlade mat för i retur och kunde även få någon krona över, då handlades det mycket och jag kunde ibland få en liten chokladbit för 25 öre.
  Här kunde vi lämna plockad svamp som köptes upp av en bil som kom den vägen förbi. I affären fanns också en elektrisk tvättmaskin som lånades ut i bygden, det var den första och som blev en fantastisk lättnad för mor.

  Här köpte mina föräldrar som exempel: allehanda matvaror, trädgårdsmöbler, den första egna tvättmaskinen, herrskjortor, andrasortering av Wasa knäckebröd och bensin ifrån pumpen som syns på bilden i tidningen och mycket mera.

  Innanför disken kunde mamma få ställa mig, om det var så att det samtidigt var någon full gubbe i affären, för jag var så otroligt rädd för sådana personer. Ett starkt minne som lever kvar hos mig. Det var alltid två personer som kunde expediera.

  Barrebackens postanstalt låg i ett hus bara 50 meter bort. Där betalade man fakturor och hämtade paket. Där fanns också ett antal postfack, till de som ville ha det. Det gick också att få sin dagliga lokaltidning, Tidningen för Skaraborgs län, och dagens post via affären.”

  Mvh/Gunilla Odén