Lördag 18 augusti 2018

1961: Eklunds affär i Karlsborg

Copyright: ArkivDigital/Svenska Aero-Bilder AB
Copyright: ArkivDigital/Svenska Aero-Bilder AB

Flygfoton hjälper till att minnas hur det en gång såg ut.

Skaraborgsbygden publicerar löpande flygfoton från gamla tiders mötesplatser. Från orter runt om i Skaraborg.

Ett flygfoto från Karlsborgs tätort. Året är 1961 och på bilden syns Eklunds affär på Kungsgatan. Nummer 10 närmare bestämt. I bakgrunden syns Vättern.
Huset finns kvar och inrymmer idag ”Evas butik”. Byggnaden intill inrymmer idag Missionskyrkan. Kanske var det så även för 56 år sedan, då kortet togs.

Du kan givetvis kommentera fotot.
Vad vet du om platsen? Vilka minnen har du från platsen?

Kommentarsfält finns under artikeln.

 • Christina och Stig Eklund i Karlsborg har skickat in följande text till Skaraborgsbygden:

  Huset i mitten av bilden är Eklunds affär.
  Den drevs vid den här tiden av Sven Eklund och hans syster Maria med hjälp av några anställda unga damer.

  Butiken hade då funnits på den platsen sedan 1926 och byggdes ut 1957 till nuvarande storlek. Där fanns kläder, hemtextil och garn. Butiken har bytt ägare några gånger sedan 1961 då bilden togs. Åttio och nittiotalet fram till 2008 drevs den av Stig och Christina Eklund.

  År 2008 såldes butiken till Eva Ruden Wahlström och bytte då namn till Evas Butik. Till vänster om Eklunds, på bilden i tidningen, ligger Missionskyrkan som fortfarande finns kvar.

  Den lilla gatan som går från Kungsgatan och förbi Eklunds är Mellangatan. På andra sidan den gatan ligger ett hus som man bara ser en del av på bilden. I huset fanns Nordvalls tryckeri vid den här tiden. Det fanns även en butik, det är den dörren man ser i bilden. Butiken hette Frukthörnan, där fanns frukt, godis och blommor.

  I huset bakom det stora huset där tryckeriet fanns, man skymtar det gröna taket, där fanns ett litet bokbinderi. Bakom detta uthus syns ett gult hus med ett stort grönt tak. Där var förr Rio-bio men vid den här tiden hade bion upphört och där huserade nu Glas-Per. Ett glasmästeri som även bytte många bilrutor.

  Lite längre ut mot Vättern ser man det stora svarta taket på en bil och reparationsverkstad och plåtslageri. Bortom detta syns den lilla Shell-macken med sitt snedtak ut mot Strandvägen.