Onsdag 26 september 2018

Forntidens skägg – en blodig historia

Ett skäggigt föredrag på Västergötlands museum den 11 oktober.
Ett skäggigt föredrag på Västergötlands museum den 11 oktober.

 

Utställningen Hår – Vem bryr sig? fortsätter en bit in på 2018 på Västergötlands museum i Skara. Innan det är dags att plocka ner frisersalongen och alla peruker och lösskägg, anordnas på museet några hår- och skäggföredrag.

Onsdagskvällen den 11 oktober håller Mikael Jägerbrand, arkeolog och författare och en av världens främsta experter på forntida skägg, en föreläsning på museet om skäggets blodiga historia.

I dag betraktas skäggväxt mest som en modenyck som bara tas på allvar av ishockeyspelare under slutspelen.

Men under vår tidiga historia var skägg och rakning allvarliga saker som orsakade krig, diplomatiska förvecklingaroch tusentals dödsfall.

Blodig historia

I den här skäggiga föreläsningen får du veta mer om skäggets blodiga historia. Du får höra historier om faraonernas Egypten, de krigiska spartanerna och romerska kejsare.

Men framför allt får du veta allt om de mest spännande skäggen i världshistorien: vikingarnas.

Skäggen var viktiga både för gudar men också för den vanlige vikingen och de finns avbildade på runstenar.

Expert

Föreläsaren Mikael Jägerbrand är arkeolog och författare och har publicerat ett 100-tal guideböcker och e-böcker om historia och arkeologi. Han är också en av världens främsta experter på forntida skägg.

 

 

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet