Torsdag 21 mars 2019

Gästspel på GöteborgsOperan i Skövde

Nina Ewald, Amanda Flodin, Karl Peter Eriksson.  Foto: Peter Buhre.
Nina Ewald, Amanda Flodin, Karl Peter Eriksson.  Foto: Peter Buhre.

Kom inte hit! är namnet på en nyskriven kammaropera som 14-16 november gästspelar på GöteborgsOperans Skövdescen. Föreställningen, som framförs av operakompaniet Man Must Sing, baseras på ett verkligt levnadsöde och berättar om en familj som splittrades i sökandet efter ett bättre liv.

Finska Karelen 1932. En man ger sig av över Finska viken till Ryssland för att skaffa arbete och skapa ett bättre liv åt sin familj. De kommer aldrig att återförenas. I ett av de få brev som når familjen skriver han: “Kom inte hit – det är inte bra här.”

Åttio år senare söker Evi efter svar i sin barndom och finner berättelsen om en familj som splittrades i sökandet efter ett bättre liv.

Kom inte hit! är baserad på verkliga levnadsöden och skildrar tre människors kamp mot systemet och desperata längtan efter att få vara tillsammans. Den är fortfarande högst aktuell idag när migrationen fortsätter att öka och människor tvingas ta enorma risker för att skapa bättre förhållanden för sig och sina familjer.

Vad driver en människa att ge sig av utan någon säkerhet? Hur länge kan en människa vänta på någon som bara försvunnit? Hur länge kan en människa behålla hoppet?

Man Must Sing är ett operakompani som beställer, producerar och framför normkreativ scenkonst på svenska. Kompaniet består av Nina Ewald, Amanda Flodin och Karl Peter Eriksson. Kom inte hit! framförs av de tre sångarna samt musikertrion Trio Carelia. Operan hade urpremiär i Göteborg i oktober 2018.

Tonsättare – Daniel Fjellström
Libretto – Vanja Hamidi Isacson
Regi – Gunilla Johansson Gyllenspetz
Scenografi och kostym – Martin Eriksson
Ljusdesign – Christoffer W Fogelberg
Maskdesign – Helena Ekenger

 

 

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet