Tisdag 3 oktober 2023

Grannarna som gör succé på Youtube

Youtuber, influencer, dj, talangscout, låtskrivare och artist. Det är svårt att sätta en titel på 23-årige Sebastian Tadros från Mariestad. På bara två år har han blivit en av Sveriges mäktigaste akter på Youtube.

Skaraborgsbygden träffade Sebastian och Grannen Måns i studion när de spelade hit nästa hitlåt.

Har du hört talat om Grannen Måns? Den tioåriga killen från Mariestad som gör succé på Youtube och har släppt tre egna låtar? Fråga dina barn eller barnbarn, de vet garanterat vem han är. Måns Ek går i femteklass och fyller snart elva år. Men han har redan blivit en stjärna och så fort han visar sig på gatan utanför studion blir han igenkänd.

Grannen Måns

”Det är grannen Måns!”

Några barn ropar när Sebastian och Måns går förbi Tegelbruket i Örebro, på väg för att ta bilen till en godisbutik och spela in lite material till en ny musikvideo. Sebastian stannar och pratar en stund och får svara på många frågor.

Måns däremot är mer intresserad av en klätterställning och verkar inte särskilt brydd över uppmärksamheten.

– Han är cool, han gör sin grej, säger Sebastian.

Sagt ja en hel dag

Det hela startade för fyra år sedan när Sebastian började spela in och publicera videos på Youtube.

– Måns är ju på riktigt min granne och han har varit med från början. Det bara blev så. Han var med i den andra videon jag lade upp och sedan tog han mer och mer plats.

Sedan dess har duon spelat in många videos tillsammans. Bland annat så har Sebastian sagt ja till Måns en hel dag vilket har slutat med att Måns köpt väldigt mycket chips, beställt 100 nuggets på McDonalds, åkt limousine och fått en ny mobiltelefon. Några av dessa videor har över en miljon visningar på Youtube.

– Nästa gång vill jag beställa 100 cheeseburgare, säger Måns.

Men det är inte grejerna som är det bästa enligt honom.

– Det bästa är att hänga med Sebastian, säger han och får en bamsekram som svar.

– Jag älskar Måns som en lillebror, säger Sebastian.

Han spenderar numera en stor del av sin tid i Stockholm men släpper ändå inte Måns.

– Många tror att jag övergett honom men jag behöver göra detta för att komma vidare i min karriär. Jag hjälper fortfarande honom och det är inget jag kommer att sluta med.

Planen är två nya låtar i år. Hittills har de släppt Grannen Dansen, Rullar i limousine och Sommarlov. Nu kommer snart den fjärde låten.

– Det är en godislåt. Det kommer bli en riktig sockerbomb som kommer i slutet på oktober är tanken, avslöjar Sebastian.

Den nya låten, liksom Sommarlov, produceras tillsammans med Mattias Elovsson och Oscar Kilenius som utgör duon Elov&Beny. Samtidigt fångar kameramannen Andreas Goliat upp allt som händer.

Egen musik

Sebastian gör också egen musik. 2017 släppte han låten Proud som är en hyllning till sin mamma som gick bort för nästan åtta år sedan. Han har dock varit sparsam med att släppa låtar.

– Jag vill inte släppa något som inte är tillräckligt bra. Men jag har många bra låtar på mobilen som kommer att få Sverige att dansa.

Han vill dock inte säg när det kommer ny musik.

– Nej jag vill hellre jobba hårt och göra någonting riktigt bra än att stressa fram någonting. Men det kommer, det kan jag lova.

Mattias Elovsson och Oscar Kilenius träffade Sebastian på en spelning i Mariestad. Då hade han precis börjat att spela in videos. De kände på sig att han skulle lyckas på Youtube.

– Det märktes direkt, säger Mattias.

– Han har en sådan energi och ett driv. Vi sa båda att han kommer att ta sig, säger Oscar.

Hur stor han skulle komma att bli på så kort tid kunde nog ingen ana.  På tisdagen publicerade Medieakademin sin maktbarometer för fjärde året i rad. Det är en kartläggning av vilka som har makten i våra sociala medier och listar Sveriges största konton på Facebook, Instagram, Twitter och Youtube.

Sebastian Tadros har klättrat 59 placeringar på den listan sedan förra året och är den fjärde mäktigaste youtubern i Sverige efter Therese Lindgren, Jocke och Jonna och I Just wanna be cool.

Något som kom som en total överraskning för honom själv.

Fjärde mäktigast på Youtube i Sverige, hur känns det?

– Jag får nästan rysningar när du säger det. Mäktigast på Youtube. Jag hade verkligen ingen aning om den listan men det är verkligen superkul. Det känns som ett kvitto på att det lönar sig att arbeta hårt.

Talangtävling

Det senaste projektet Sebastian har arbetat hårt med är talangtävlingen Startskott som han beskriver som en present till sina följare efter att hans youtubekanal nådde 200 000 prenumeranter. 1 400 personer deltog och skickade in tävlingsbidrag.

– Jag är väldigt stolt över Startskott.  Jag tror att det här kan bli ett riktigt program i framtiden.

Han har sneglat på kollegorna Jocke och Jonna Lundell som bland annat har skapat youtubeserier Splash och Kurragömma och nu är aktuella med programmet Hide and seek på D-play.

– De har en budget för att kunna göra de här grejerna. Jag får börja på min nivå.

Vinnaren

Vinnaren i Startskott är 13-åriga Sonja Hildemar från Helsingborg. På Sebastians kanal får man följa hennes resa. Hon har spelat in låten Våga chansa som Sebastian skrivit tillsammans med Martin Bustgaard och Viktoria Voss. De har även gjort en musikvideo och imorgon släpps idag, fredag.

– Våga chansa betyder mycket för både mig och Sonja. Hon vågade ta chansen och vann ett startskott. Jag tror så mycket på henne.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet
Läs mer
Senaste nyheterna
Tores gamla mack blir byggnadsminne Kläder för små och stora Dyr fjärrvärme i Falköping och Grästorp Ingen ersättning för skador nära skyddad skog Gör dig redo för höst och vinter! Gör sig redo med nya tomter Litterära herrgården väcktes ur glömskan Så tar sig ditt barn säkert till skolan själv Världsläget styr även modet Katja föreläser om självskadebeteende och ätstörningar