Tisdag 21 maj 2019

1700-tal firas hel vecka i Skara

Historisk maskeradbal från 1700-talet blir det i Kråks herrgård, Skara. Fotot från maskeraden 2017.
Historisk maskeradbal från 1700-talet blir det i Kråks herrgård, Skara. Fotot från maskeraden 2017.

Nästa vecka genomför Skara sin 1700-talsvecka. Mat, konserter, teater samt stadsvandring genom 1700-talets Skara står på programmet. Dessutom en historisk maskeradbal.

Sommaren 2017 genomfördes den första 1700-talsveckan i Skara. Konserter, föreställningar och föredrag fyllde veckan där finalen var en stor maskeradbal med efterföljande konsert.

Nu upprepas 1700-talsveckan, mellan den 12 och 18 augusti. Även i år blir det ett fullspäckat program med föreläsningar, teater och konserter.

Med Skaras egen stadsguide Barbro Olofsson som ciceron finns möjligheten att ta en tur genom 1700-talets Skara. Under veckan besöks Skara bland annat av den kritikerrosade föreställningen ”Axel von Fersens charmkurs” av och med Caroline Donath.

1700-talsmat

1700-talets matkultur blir en egen programpunkt. 1700-talets mat är kanske den äldsta svenska matkultur som vi ännu idag känner igen oss i. Det är lätta grönsaker, örter och bär. Ägg, fluffighet och krämighet.

– Det var en tid för livsmedelsnyheter som potatis och hästkött men det gick egentligen inget vidare för dessa. Måltiden präglades av intimitet och flyktighet. Tända ljus och facklor i en avskild del av trädgården eller på verandan. Ingen överlastad barockmat här inte, säger mathistoriker Richard Tellström, som kommer till Skara den 16 augusti.

Veckans avslutande maskeradbal ger besökarna en unik möjlighet att återuppleva historien med masker, kostymer, mat, vin, livemusik och dans i salarna på vackra Kråks herrgård.

1700-talsveckan arrangeras i samarbete mellan Skara kommun, Västergötlands Museum och Valle Baroque.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet
Läs mer