Fredag 14 maj 2021

Bokäventyret presenteras för beslutsfattare och kulturaktörer

Skaras kulturchef Åsa Veghed och Katti Hoflin, kulturchef för Västra Götalandsregionen. Foto: pressbild
Skaras kulturchef Åsa Veghed och Katti Hoflin, kulturchef för Västra Götalandsregionen. Foto: pressbild

Skaras nya lek- och lärutställning Bokäventyret kommer lyftas i konventet Folk och kultur.

Folk och kultur är ett återkommande konvent som samlar Sveriges beslutsfattare och kulturaktörer för dialog. Skara kommuns kulturchef Åsa Veghed kommer delta och lyfta kulturarv, läsfrämjande insatser med fokus på Bokäventyret på årets digitala konvent.

Folk och Kultur, som vanligtvis går av stapeln i Eskilstuna, blir i år digitalt och kostnadsfritt, öppet för alla. Statsminister Stefan Löfvén kommer att invigningstala och i princip alla partiledare kommer delta och ett stort antal kulturinstitutioner och kulturaktörer.

Kulturarv

Skara kommuns kulturenhet som kommer att fokusera på kulturarv, läsfrämjande och kreativa rum för barn- och unga. Det är förstås det nybyggda Bokäventyret i Gamla biblioteket som ska stå i centrum.

”Vi vill självklart berätta om vårt nya kulturella besöksmål i Skara. Genom att delta på Folk och Kultur hoppas vi att kulturintresserade målgrupper och makthavare ska få upp ögonen för det unika kulturarv som Skara kan erbjuda presenterat i en samtida form och kontext”, säger kulturchef Åsa Veghed i ett pressmeddelande.

Under Folk och Kultur visas en kortare dokumentärfilm om Bokäventyret. Det kommer även sändas en intervju mellan Åsa Veghed och Katti Hoflin, kulturchef för Västra Götalandsregionen om läsfrämjande och kreativa rum, med Bokäventyret som utgångspunkt.

Medverkar

H.K.H. Kronprinsessan Victoria är konventets officiella beskyddare. Sveriges riksdags talman Andreas Norlén (M), statsminister Stefan Löfvén (S) och kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP). Moderaternas partiledare Ulf Kristersson, Centerpartiets partiledare Annie Lööf och Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar kommer alla vara med och tala om kultur i år med omställning och nytänkande i fokus.

”Vi ser fram emot att inleda partnerskapet med Skara lyfta initiativet med inspirerande läsupplevelser för unga genom deras rika kulturarv, som är helt unikt i sitt slag”, säger Linde Sjöstedt, projektledare och initiativtagare, Folk och Kultur i ett pressmeddelande.

Mötesplats

Med inspiration från Junibacken i Stockholm och Alfons Åbergs Kulturhus i Göteborg skapar Skara en generationsöverskridande mötesplats där barn och unga får lära sig mer om skrift- och bokhistoria. Utställningen kommer finnas i det gamla stiftsbiblioteket, från 1859, som idag kallas Gamla biblioteket. Här finns Sveriges äldsta bok, Skaramissalet från 1150-talet, som är utgångspunkten för utställningen.

”Genom att satsa på barnen och skapa läsupplevelser väver vi in Skaras tusenåriga historia som bokstad med nutidens lekland och kreativa rum i en vacker 1800-talsbyggnad med bibliotek och en boksamling som går tillbaka till 1100-talet. Vi tycker att detta är alltför okänd historia och värd nationell uppmärksamhet. Så fort pandemin lagt sig kommer vi att öppna detta nationella besöksmål för hela familjen”, säger Skaras kulturchef Åsa Veghed.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet