Tisdag 3 oktober 2023

Emelie hyllar kvinnors hantverk

Kvinnligt hantverk står i fokus i skaraborgaren Emelie Liljebäcks installation på Konstfacks vårutställning i Stockholm.
– Det är en hyllning till alla kvinnor som har väntat innan mig, säger hon.

Vårutställningen på Konstfack är en utställning för alla som tar examen. I år var de 195 stycken som tog sin kanditatexamen. Emelie Liljebäck – som har sina rötter i Skövde, Götene och Lidköping – var en av dem. Hon har utforskat väntan och dess koppling till kvinnligt hantverk.

– Först undersökte jag begreppet ur ett ganska brett perspektiv. Vad är väntan? Handlar det om att vara i nuet eller att inte vara i nuet?

Men att vänta kan ha olika betydelsen och funktioner.

– När vi åker tåg så handlar det till exempel om en tvingad väntan, uppskattad eller inte.

Traditionellt kvinnligt hantverk är intimt förknippat med väntan menar Emelie.

– Kvinnor fyller sin tid med hantverk. Det är kopplat till en väntan, att ha något för händerna. Tid och repetition, det handlar väntan om.

Emelie skapade en installation där hon byggde upp mellanrummet mellan rum. Bland annat så har hon täljt ut spetsmönster på en gammal dörr, klätt en fåtölj av gamla broderier med baksidan utåt och vävt en matta av skurtrasor.

– Varje söm på baksidan av broderierna visar en kvinnliga hand. En kvinnlig hand är mindre värd än en manlig, förklarar hon.

– Mattan av skurtrasor handlar om hierarkier.

Installationen består av ytterligare några verk som till exempel 100 paraffinlock. Även inspelade röster av olika kvinnor hör till ett verk. I sju månader arbetade hon med sitt examensarbete.

– Sen pågick utställningen i tio dagar. Så man är lite inne i en bubbla, säger Emelie som är mer än nöjd med hur hennes verk tagits emot.

– Jag har fått så himla fin feedback och det är så många som sagt att de känner igen sig.

I DN tillskrevs hennes verk som ett av vårutställningens alla starkaste. Även i magasinet Form lyftes hon fram som en av favoriterna.

– Det är så härligt att det tagits emot som jag hoppats. Jag är superglad.

Hon kallar projektet för en hyllning.

– Det är en hyllning till de traditionella hantverk som kvinnor utfört i århundraden, och en gestaltning av den kreativitet som kan uppstå ur ett väntande tillstånd.

Och vi väntar fortfarande, enligt Emelie.

– Vi väntar fortfarande på förändring och jämställdhet.

Konstfacks vårutställning pågick den 11 till 21 maj. I sommar kommer Emelie att ställa ut på Sydkoster tillsammans med konstnärsgruppen FIUYMI. Men redan till hösten är hon tillbaka på Konstfack för att läsa vidare.

– Jag ska läsa masterprogrammet så det är bara att jobba på, säger hon.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet