Måndag 3 oktober 2022

Från “Tre kronor“ till “Tre kvinnor“

I sommar har en nyskriven musikal premiär i Karlsborg. Den heter Tre kvinnor och huvudrollerna spelas av Tina Leijonberg och Janna Yngwe. Kolja Schallenberg är konstnärliga ledare på Smofa, som arrangerar musikalen.
I sommar har en nyskriven musikal premiär i Karlsborg. Den heter Tre kvinnor och huvudrollerna spelas av Tina Leijonberg och Janna Yngwe. Kolja Schallenberg är konstnärliga ledare på Smofa, som arrangerar musikalen.

I juli har den nyskrivna musikalen “Tre kvinnor“ premiär på Gjuteriet, teatern på Forsviks Bruk i Karlsborg. Folkkära Tina Leijonberg och musikalstjärnan Janna Yngwe spelar huvudrollerna.

Musikalen handlar om tre starka kvinnor som skrev svensk historia under tre olika sekel. De tre kvinnorna står dock inte omnämnda i historieböckerna trots sin rika inverkan. Världar från 1400-, 1700- och 1900-tal som visar både realism och fantasi, möts genom skådespel, dans, musik och framför allt komedi.

I musiken som är en mix av moderna låtar och folkvisor, finns mystik, vemod och livslust med en vilja att förändra något i världen utan att använda våld och krig.

Huvudrollerna spelas av musikalstjärnorna Tina Leijonberg och Janna Yngwe samt unga talangen Therese Persson. På 90-talet blev skådespelerskan och musikalartisten Tina Leijonberg ett känt ansikte för svenska folket i samband med att hon var programledare i ”Söndagsöppet” på SVT och med rollen som Pillan i den numera klassiska såpoperan ”Tre Kronor”. Hon har även spelat i musikaler som “Fame“ och “Grease“, samt tävlat två gånger i Melodifestivalen.

2021 var 60-åriga Tina med i Göta Lejons musikalsuccé “Forever Piaf“. Janna Yngwe är medlem i gruppen “Get Up Soul Choir“ som bland annat gjort Sanna Nielsen och Benjamin Ingrosso sällskap på scenen. Hon har medverkat i TV-produktioner, stått på Göteborgsoperans scen, spelat teater på West End i London och skrivit låtar till sig själv och andra artister som exempelvis Peg Parnevik.

– Vi producerar en professionell och spännande teaterupplevelse som blir extra sevärd i en av Sveriges äldsta bruksmiljöer. Det finns inte många musikaler som handlar om kvinnor och deras framgång i historien, säger Victor Daggberg och Kolja Schallenberg, konstnärliga ledare på Smofa – Skaraborgs musikal och filmakademi, i ett pressmeddelande.

En tredjedel av Smofas åskådare är yngre än 20 år, enligt Smofa. 2021 besökte ungefär 5 000 åskådare Smofas föreställningar pandemin till trots.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet
Läs mer