Tisdag 25 juni 2019

Hälften av svenska spelfilmer görs i väst

Alba August spelar huvudrollen Unga Astrid, inspelad i Västra Götaland. Bild: Gus Kaage/Film i Väst
Alba August spelar huvudrollen Unga Astrid, inspelad i Västra Götaland. Bild: Gus Kaage/Film i Väst

Filmåret 2018 löper mot sitt slut. 31 svenska långa spelfilmer har haft biopremiär i Sverige. Av dessa är 16 samproducerade med Film i Väst, varav 14 är inspelade i Västra Götaland.

– Det är ännu för tidigt att summera hela filmåret 2018, men Film i Väst fortsätter att vara en betydande aktör för svensk film. Vi samproducerar varannan svensk spelfilm, oftast de som både publik och kritiker gillar, säger Peter Possne, produktionschef på Film i Väst.

– Dessutom bidrar vi till arbetstillfällen för den västsvenska filmindustrin eftersom ett stort antal inspelningar och postproduktion förläggs till Västra Götaland. Vi är fortsatt Nordens ledande filmregion och ser spänt fram emot Guldbaggegalan, säger Peter Possne

Utöver de 31 spelfilmerna har 16 långa dokumentärer haft svensk biopremiär, av dem är fem samproducerade med Film i Väst.

Betygsmässigt ligger Film i Västs samproduktioner mycket väl till. Av de filmer som kritikerna hittills hunnit recensera återfinns fyra samproduktioner i topp: Rekonstruktion Utöya, Gräns, Flotten och Amatörer.

Film i Väst är en del av Västra Götalandsregionen och är en av Europas mest framgångsrika regionala filmfonder och efter Svenska Filminstitutet näst största finansiären av svensk film och TV-drama.

Sedan starten 1992 har Film i Väst samproducerat fler än 1 000 svenska och internationella långfilmer, TV-drama, dokumentär- och kortfilmer. 2017 såg fler än 300 miljoner tittare någon av Film i Västs samproduktioner globalt.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet
Läs mer