Söndag 5 februari 2023

Havremagasinet blir konsthall

Jörgen Johansson, Anna Bergström, Margareth Osju, Hans Sjöberg, Linnea Lindgren, Tina Johansson, Vivica Bjelkholm och Jeanette Håkansson ser fram emot utställningen.
Jörgen Johansson, Anna Bergström, Margareth Osju, Hans Sjöberg, Linnea Lindgren, Tina Johansson, Vivica Bjelkholm och Jeanette Håkansson ser fram emot utställningen.

Sveriges nationaldag, 6 juni, firas stort inne på Karlsborgs fästning. På Havremagasinet kommer ett antal konstnärer ställa ut liksom Fotoklubben Karlsborg.
– Vi har hyrt Havremagasinen den 6 juni för all framtid, säger Hans Sjöberg, en av utställarna, med ett leende.

I ena halvan av den gigantiska byggnadens första våning kommer fotoklubbens medlemmar ställa ut. I den andra halvan kommer en brokig skara om nio ställa ut. Det är alltifrån fotografi, keramik och målningar till konstverk i glas och smide.

– Det blir en väldig bredd i alla fall, konstaterar Hans.

Högt till tak med maffiga bjälkar, enkelt brädgolv och små detaljer som vittnar om vad det en gång var tänkt att vara. Havremagasinet strax utanför fästningsmuren är en pampig byggnad.

– Lokalen får styra alltihopa, säger keramikern Anna Bergström. Det är jättehäftigt att få ställa ut här.

Det är de rörande överens om. Faktum är att de, trots sina olika konstinriktningar, verkar komma bra överens om det mesta som rör den kommande utställningen. Kanske handlar det om ett eget språk, konstnärer emellan.

– Konst är mellanmänsklig kommunikation, säger fotografen Jörgen Johansson och så brister alla ut i ett gott skratt.

De kommer inte bara överens – de har roligt också.

– Det är något visst med att visa sin konst på ett ställe där det inte har visats konst i den här utsträckningen förut, säger Hans Sjöberg.

– Man får ju också möta kollegor som man inte träffar annars. Det kan ju bli starten på någonting nytt, säger Tina Johansson.

Margareth Osju håller med.

– Det är roligt att det händer något här i Karlsborg. Det är kul att interagera med andra. Man får inspiration. Konsten kan vara ensam emellanåt men här möts vi trots olika åldrar och bakgrund.

Det traditionsenliga Nationaldagsfirandet innanför murarna på Karlsborgsfästning lockar mellan 10 000 och 15 000 besökare. Nu hoppas man att många ska hitta till Havremagasinet som innebär att man måste ut igenom murarna igen, ned mot Vätterns strand.

– Vi kommer få hjälp med vägvisning hit, säger Hans Sjöberg.

Till sin hjälp har de haft Studiefrämjandet som varit med och stöttat utställningen. Dessutom finns det ett annat dragplåster som kan locka besökare.

– Det kommer vara guidning i den hemliga rummen på ovanvåning här, avslöjar Hans Sjöberg.

Konst i Magasinet:

Anna Bergström, keramiker
Annetje Van Des Sluis, konstnär
Jeanette Håkansson, glaskonstnär
Linnea Lindgren, kost och brukssmide
Margareth Osju, artist
Tina Johansson, konstnär
Vivica Bjelkholm, konstnär
Hans Sjöberg, fotograf
Jörgen Johansson, fotograf

Fotoklubben Karlsborgs medlemmar

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet
Läs mer