Lördag 6 juni 2020

Karantänslöjd – direkt i ditt vardagsrum

Foto: VGR/Förvaltning för kulturutveckling.
Foto: VGR/Förvaltning för kulturutveckling.

I karantäntider tar hemslöjdskonsulenter och antikvarier i Västra Götalandsregionen slöjdkurserna till ditt vardagsrum.

Varför inte passa på att fixa det där som aldrig blev gjort – få upp den där hyllan, lappa byxorna eller laga den rangliga stolen?

Varje dag delas tips i sociala kanaler som utgår ifrån sajten ”365 saker du kan slöjda” – en enorm skattkista av idéer för den slöjdnördige.

Coronakrisen

– Nu när vi tvingas ställa in många av helgkurserna kände vi att vi behövde hitta på något annat, säger Tobias Havaas, hemslöjdskonsulent på Nääs.

I vanliga fall arrangerar Slöjd & Byggnadsvård en stor mängd hantverkskurser. Men så kom coronakrisen – och i stort sett alla kurser ställdes in.

Då uppstod idén att inspirera till allt man faktiskt kan ta del av, lära sig och skapa när man väl tar sig tid att stanna hemma. När alla mer eller mindre isolerar sig blir det många timmar i hemmet och rastlösheten smyger sig på. Speciellt om det finns barn med i bilden.

Tips varje dag

– Eftersom vi har en enorm skattkista av idéer i vår webbsajt 365 saker du kan slöjda letar vi upp beskrivningar som passar bra att göra hemma och delar ett tips varje dag på Facebook och Instagram.

För att få lite mer variation blandas slöjdtipsen med inlägg från andra sidor som kan handla om digitala utställningar du kan se hemifrån, information om egna renoveringar med mera.

365 saker du kan slöjda började för snart tio år. Sedan dess har bloggen vuxit till en etablerad webbsajt med sökfunktion och filter som kan sortera efter material eller intresseområde bland de tusentals tips och beskrivningar som kreativa människor runt om i landet bidragit med genom åren.

Fakta Hitta tips

Du hittar tipsen på Facebook: @365sakerdukanslojda

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet
Läs mer