Söndag 19 augusti 2018

Minnesmästare och musikalartist prisas

Minnesmästaren Jonas von Essen och musikalartisten Jonna Sandén – båda med rötter i Skövde – får 2018 års Tôrparpris till minne av revyartisten Mats Ljung.

26-åriga Jonna Sandén har i hela sitt liv hållit på med musik, dans och teater. Första stora scenframträdandet gjorde hon i Robert Brobergs show på Skövde Stadsteater 1998 endast sex år gammal.

Sedan blev det ett 20-tal musikaler med Revymakarna på Skövde Stadsteater. Efter estetiska programmet på Katedralskolan utbildade hon sig till musikalartist under tre år i Göteborg. Senast i Mamma Mia på Svenska Teatern i Finland samt, på finska, i en stor arena i Helsingfors.

Nu får hon 2018 års Tôrparpris.

-Mamma Mia vilket driv och vilken talang denna Skövdebördiga tjej besitter, konstaterar juryn i sin motivering.

Vad ska du använda stipendiet till?

-Det blir säkert fortsatt satsning på dans- och sånglektioner. Sedan blir det nog London för att kolla musikaler och kanske någon vidareutbildning där också, säger hon.

 Minnesmästare

27-årige Jonas von Essen är tvåfaldig världsmästare i minne. Senast sågs han i det stora TV-satsningen Talang 2018 där det blev en andraplats.

-Jag blev otroligt överraskad när jag fick beskedet. Jag har tidigare varit med som skådespelare och barngruppledare i Charlies teater i Skara så jag kände väl till priset, men hade förstås aldrig haft en tanke på att jag själv skulle kunna få det, säger Jonas von Essen.

– Inom ett så pass ”udda” område som minnessport räknar man ju inte med att vinna så mycket annat än minnestävlingar. Så det känns fantastiskt kul och hedrande att bli uppmärksammad på det här sättet.

17:e gången

Det är 17:e gången som Tôrparpriset delas ut till minne av Skaras store underhållare Mats Ljung, som avled 2001.

– Det känns fantastiskt fint att få uppmuntra unga talanger med rötter i våra trakter och som har en härlig framtid i underhållningsbranschen, säger Ingvor Ljung i stipendiekommittén.

Utdelningen av stipendierna kommer att ske på Skarakvällen den 15 augusti då bland annat Lasse Holm kommer att tillhöra artisterna.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet