Fredag 5 juni 2020

Möt sten och mineral i Hällekis

För elfte året i rad arrangeras i helgen en sten- och mineral-mässa i Falkängens Hantverksby i Hällekis.

Skaraborgs Geologiska Sällskap (SGS) är en lokal förening för geologi-intresserade som har cirka 50 medlemmar. Föreningens vill öka intresset för geologi som hobby och vetenskap.

Föreningen är värd för Kinnekulle mineral, fossil och smyckesstensmässa som i helgen genomförs i Falkängens Hantverksby.

Astro Sweden

Helgens gästutställare är Astro Sweden AB från Skara. Företaget är Skandinaviens största optikfirma och har all utrustning som kan tänkas behövas för att identifiera mineraler för både hobbybruk och för yrkesfolk.

På plats i SGS Stenmuseum kan besökaren lära sig hur hen fotograferar mineraler med mikroskop. Dit kan man också kan också ta med sig en egen sten, som man vill ha en snygg närbild på.  Där finns också förutom föreningens fina stensamling, utställt refraktometrar, luppar, radioaktivitetsmätare, UV-lampor, vaskpannor, metalldetektorer och så förstås flera mikroskop.

– Genom mikroskop ser man oerhört många detaljer som inte syns för blotta ögat. Det brukar ge roliga reaktioner, framför allt ifrån barn, säger Gunnar Sporrong, Astro Sweden AB.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet
Läs mer