Torsdag 9 juli 2020

Nytta & Nöje i Skara – återskapat 1700-tal

På lördag öppnar en utställning om det sköna och hållbara 1700-talet. Platsen är  Västergötlands museum i Skara.
På lördag öppnar en utställning om det sköna och hållbara 1700-talet. Platsen är  Västergötlands museum i Skara.

En utställning om det sköna och hållbara 1700-talet öppnar på lördag på Västergötlands museum i Skara.

Genom att syna århundradet i sömmarna försöker vi lära oss av tidens hantverk för att leva och skapa mer klimatsmart.

I den nya utställningen ”Nytta & Nöje – återskapat 1700-tal” på Västergötlands museum lyfts frihetstidens tankevärld och föremål fram i relation till vår egen tids reflektioner kring klimat och hållbarhet.

Allt från sängar, stolar och byråar till kattuner, keramik och modedräkter diskuteras i relation till vår tids produktion, konsumtion och skapande.

-Bland det första besökaren kommer att se är en storslagen paradsäng i senbarock täckt av broderade sidentäcken från 1700-talet, berättar utställningsformgivare och projektledare Göran Elisson.

Therese Holmgren, kulturarvspedagog och sömmerska, bidrar i utställningen med sina handsydda dräkter, liksom konsthistoriker Lars Sjöberg, som lånat ut ett antal möbler och föremål.

– Med den här utställningen väcker vi frågan om 1700-talet kan lära oss att leva och skapa mer klimatsmart. Vill och kan vi ändra på vår konsumtion, produktion och import? Kan vi vara mer kreativa? avslutar Hanna Eklöf, utställnings- och programproducent.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet
Läs mer
Senaste nyheterna
Rekordmånga antagna till distansutbildningar Besök i kloakerna Ett hav fritt från plast är allas ansvar – bli kusträddare i sommar Falköping näst kotätast i landet Charlies teater går mot strömmen Sex av tio använder inte kontanter Louise Grabo (C) tar plats i inflytelserik EU-kommitté Nytt event på Billingen i september Hon kallar sig konstnär 29 konstnärer ställer ut i Skaras skyltfönster