Söndag 19 augusti 2018

Ord som behöver förklaras: hipster

Kanske kan man sammanfatta med att en hipster uppfattar sig som lite ”hippare” än gemene man. Att de anser sig ha en exklusive kunskap om vad som ”är inne” före alla andra.

Jonas Cramby skriver i Sköna Hem 1/2014 att en hipster är, och alltid har varit, en ung hipp bohem som går emot den breda masskulturen. 

Vilket i dag betyder att han eller hon tar cykeln i protest mot miljöförstöringen, äter närodlat och hantverksmässigt för att inte vara en del av en osund matindustri och har stora Buddy Holly-glasögon och tatueringar för att utmana traditionella könsroller och skönhetsideal.

Ursprunget till gårdagens hipster hittar vi i jazzens barndom där svarta jazzmusiker använde orden ”hep” eller ”hepcat” för att beskriva någon – både musiker och fans – som ”visste vad det handlade om”. Med bebopens intåg på 1940-talet gick man över till ”hip” och ”hipster”.

I Wikipedia beskrivs 1940-talets hipster som vita ungdomar ”med avslappnad attityd, sarkastisk humor, självförvållad fattigdom och avslappnade sexuella koder”.

Brygger öl och picklar gurka

Även ordet ”hippie” kommer från hipster och användes förolämpande om de ungdomar som i slutet av 1960-talet hängde runt North Beach, San Francisco, och Greenwich Village, New York, och som inte brydde sig om vare sig jazz eller poesi utan bara om droger och att ha det kul.

Eftersom vi lever i ett väldigt abstrakt, högteknologiskt samhälle, menar Jonas Cramby att många hipsters längtar efter autenticitet och lär sig därför gamla färdigheter som att stoppa korv, brygga öl och pickla gurka. Och så inreder de sina hem genom att köpa gamla industrimöbler, kartor och sätter upp andra människors jakttroféer på väggarna.

Tidningen Elle listar säkra tecken på att du är en hipster: Du ska ha fluffig lugg, lite smink, ha fyndat dina kläder- gärna märkesplagg, ha bekväma skor och absolut glasögon med svarta bågar och mössa eller hatt.

 

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet