Söndag 19 augusti 2018

Pers pärlor på väggarna

Per Theander ville ha något att hänga på väggarna hemma i Hova. Så han köpte en tavla. Nu 33 år senare har han 600 föremål och är en framstående samlare av verk av i första hand svenska konstnärer.

Galleri Hova visar under de kommande två veckorna ”Pers pärlor”, då Per Theander delar med sig av sin konstskatt.

– Mitt samlande började egentligen med skivor, men oavsett vad det är man letar efter så växer intresset.

Så också vad gäller konsten. Med tiden blev Per allt mer nyfiken på olika riktningar och konstnärer och i takt med det växer kunskaperna.

– Smaken ändras också i och med att man lär sig mer. Tidigare tyckte jag att konstkritiker på 30-talet och några årtionden framåt hade konstiga åsikter och jag kunde inte ta till mig det som de gillade. Det gör jag idag. Ragnar Sandberg till exempel.

Med åren har Per Theander byggt upp en ansenlig samling. En del verk har varit mycket dyra, men bra konst behöver inte kosta så mycket, resonerar han.

– För mig personligen är det numera en sport att hitta bra konst för runt tusenlappen. Och det kan du absolut göra. För en samlare är det jakten som är den största kicken, oavsett det gäller skivor eller konst!

Visar du några favoritobjekt vid utställningen?

– Flera, men jag framhåller gärna Staffan Hallströms säregna måleri och hans ”Ingens hundar”. Den köpte jag på en auktion i Göteborg. Jag har flera teckningar och skisser av honom också, bland andra ”Vargarna på Skansen” som var hans grundidé till ”Ingens hundar”.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet