Onsdag 21 oktober 2020

Pojkarnas brev blir teater

Amanda Gleasure har regiserat uppsättningen Brevskrivarna, som just nu spelas på Västergötlands museum. Pojkarna som skrev breven bodde här, i Djäknestallet i Skara. Foto: Fredrik Andersson
Amanda Gleasure har regiserat uppsättningen Brevskrivarna, som just nu spelas på Västergötlands museum. Pojkarna som skrev breven bodde här, i Djäknestallet i Skara. Foto: Fredrik Andersson

En samling brev skrivna av tre unga bröder under senare delen av 1800-talet. Där finns utgångspunkten till den unika teaterföreställning som spelas Västergötlands museum.

– Pojkarna Sandzén gick i skolan i Skara och de bevarade breven är en del av korrespondensen mellan pojkarna och deras föräldrar. Föreställningen ”Brevskrivarna” utgår direkt från breven, säger Charlotte Kristensson, verksamhetsledare i Charlies Teater, i ett pressmeddelande.

Föreningen har läst de handskrivna brev som finns bevarade i museets arkiv. I sig är dessa ett fantastiskt tidsdokument som beskriver inte bara pojkarnas vardag i skolan och hur det är att bo i Djäknestallet. I breven berättar de också vad som händer i Skara. Föräldrarna svarar och manar ofta sönerna att sköta sig och vara flitiga.

Tack vare stöd från Sparbanken Skaraborg har Charlies Teater kunnat genomföra ett historiskt projekt som består av flera olika delar. För det första har flera av breven samt annat material om pojkarna blivit ett tryckt häfte som den som vill nu kan läsa.

– Men vi har också gjort en berättarföreställning med utgångspunkt från breven. Och det är denna föreställning; ”Brevskrivarna”, som visas på Västergötlands museum.

Amanda Gleasure i Charlies Teater har skrivit manus och regisserat.

– När jag skrev detta scenkollage letade jag efter årtal, datum och händelser som bröderna har skrivit om, för att på så sätt hitta teman. Pojkarnas personligheter framkommer tydligt i breven vilket har varit spännande för skådespelarna att spinna vidare på.

Enligt Amanda Gleasure har det varit extra inspirerande att arbeta med ”Brevskrivarna” eftersom karaktärerna i föreställningen har funnits på riktigt.

– Det som är speciellt med den här föreställningen är att näst intill varenda replik är pojkarnas och föräldrarnas egna ord i breven, säger hon.

För att hålla ihop scenerna finns också pigan Johanna med i föreställningen. Också hon har funnits i verkligheten och var ansvarig för pojkarnas hushåll i Djäknestallet. I brevskrivarna får Johanna, som gestaltas av Amanda Gleasure, fungera som något av en guide genom händelserna.

– Det här är på flera sätt en unik föreställning. Med barns egna ord ger vi liv åt något som har hänt i Skara för längesedan. Men trots det går mycket av det pojkarna skriver om att känna igen och identifiera sig med, säger Charlotte Kristensson.

Också en liten för 150 år sedan ville och behövde bli sedd och bekräftad, blev ledsen när andra barn var elaka, längtade efter mamma och pappa, blev sjuk, blev lycklig över att få se cirkusartister i Skara, över att fylla år och få en färglåda.

– Målet med projektet är också att kunna framföra föreställningen i Djäknestallet där pojkarna bodde, och då också med målgruppen skolbarn som publik. Samtidigt är tanken att då belysa hur det var att gå i skolan förr.

Brevskrivarna hade premiär den 12 september och spelas också kommande två lördagar.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet