Onsdag 7 juni 2023

Sprakande kulturhöst i Skaraborg

Det populära Bokäventyret på biblioteket i Skara är Sveriges första lek- och lärutställning om bokens och skriftens historia. Foto: Katrin Baath
Det populära Bokäventyret på biblioteket i Skara är Sveriges första lek- och lärutställning om bokens och skriftens historia. Foto: Katrin Baath

Hösten är kanske årets allra främsta tid för kulturupplevelser. För att göra det lite enklare att botanisera i Skaraborgs rika evenemangsutbud finns det numera samlat och paketerat på webben under rubriken Kulturhöst Skaraborg.

I Skaraborg finns stora möjligheter till en spännande och sprakande kulturhöst med bland annat konstrundor, ljusfestival, kulturveckor, gårdsbutiksrundor, utställningar, musik, teatrar, mässor, föreläsningar och workshops. Kulturupplevelser med både bredd och djup som ger fina möjligheter till att ladda batterierna inför en mörk vinter.

Efter pandemins tuffa påverkan på kulturbranschen drog Turistrådet Västsverige förra hösten igång en kampanj med syfte att gemensamt paketera och marknadsföra områdets kulturevenemang. Denna satsning har även det lokala turismsamarbetet Visit Skaraborg hakat på.

– Med kulturhöstsidan vill vi uppmärksamma både skaraborgarna och besökare utifrån på det breda och fina utbud som finns här, sammanfattar Lisa Mikko, marknadskommunikatör på Next Skövde.

Det är Next Skövde som administrerar satsningen Kulturhöst Skaraborg som lyfts på plattformen Skaraborg.nu. Via plattformen når kommunikationen alltså ut till många fler och till ett större geografiskt område än vad de enskilda lokala turistorganisationerna skulle ha kapacitet till på egen hand. De lokala turistorganisationerna taggar själva upp sina arrangemang på webbsidan, där de sedan kategoriseras i olika teman – matglädje, barn och familj, scen och konst och museum.

Kulturhösten i Skaraborg har hittills präglats av prunkade skördefester på olika håll, men även framöver finns tillfälle att ta del av lokala matupplevelser genom bland annat gårdsbutiksrundor. Månaderna framöver innehåller förstås också en hel del musik, underhållning och konst för alla åldrar. Skövde Kulturhus gästas till exempel av Melissa Horn och Mariestads teater av Robert Wells. På Skara konsthotell finns en historisk konstsamling med originalverk av bland annat Anders Zorn och Jenny Nyström och på Kulturkvarteret i Hjo en utställning om och med alster av designikonen och Svenskt Tenns grundare Estrid Ericson.

Dessutom blir det festligt 200 års-firande av Göta kanal i Sjötorp, konst- och kulturrunda för hela familjen i Gullspång, festligt 400 års-firande till Magnus Gabriel De la Gardies minne i Lidköping och på Läckö slott, Skaraborgssalongen i Hjo och som vanligt spektakulär ljusfestival i Grästorp.

– Visit Skaraborg jobbar för att få fler att välja Skaraborg när de vill uppleva kultur och den nya kultursidan är ett fint verktyg för det, menar Lisa Mikko.

Hanna Sundblad

Fakta – Lisas tips från Kulturhöst Skaraborg:

  • Utflykter till lokala gårdsbutiker.
  • Familjeupplevelser – till exempel Bokäventyret i Skara.
  • Konstarenor av nationell klass – till exempel Rörstrand Museum i Lidköping och Skara Konsthotell.
  • Mix av konserter på olika lokala scener.
  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet