Fredag 20 september 2019

Stor hantverkshelg vid Nääs slott

På ”Slöjd & Byggnadsvård på Nääs” förenas och förmedlas nya och gamla kunskaper om att bygga och bo. Granne med Nääs slott, utanför Lerum. Foto: Västarvet.
På ”Slöjd & Byggnadsvård på Nääs” förenas och förmedlas nya och gamla kunskaper om att bygga och bo. Granne med Nääs slott, utanför Lerum. Foto: Västarvet.

I helgen finns det ett eldorado för alla som är genuint intresserad av hantverk och hållbarhet. Västarvet inbjuder till hundratal aktiviteter vid Nääs slott i Lerum.

Lär dig laga och sy om dina kläder, mura med hampakalk eller med sten, tävla i att slå med lie eller delta i Skeduppropet genom att göra din egen sked.

Eller varför inte se skulptören Matilda Haggärdes bygga in sig i en lerkokong och lyssna till Ulla Skoog och Stephan Fickler från P1:s Husesyn. Dessutom besöka bakluckeloppis och handla i Emmaus Björkås pop up-butik.

På lördag och söndag genomförs Reko vid Nääs slott. Det är regionens Västarvet, Slöjd & Byggnadsvård, som är arrangör.

Helgen är en stor mötesplats för professionella och amatörer inom traditionella hantverk. Sammantaget erbjuds ett hundratal aktiviteter, demonstrationer, föreläsningar och smakupplevelser.

Andra höjdpunkter är Emma Dahlqvists master class med fokus på näverslöjd och raketugnskursen med danske Lars Keller.

Elslup

Ett mera udda inslag är att åka den vackra turen mellan Floda centrum och bryggan med elslupen Säfvelången II.

Under helgen erbjuds dessutom visningar på museet, slottet och smidesutställningen 800 grader samt guidade tapetvisning på Nääs slott.

Matts Johansson som driver Garveriet håller en föreläsning om mat med det hållbara, lokala och småskaliga som utgångspunkt. Jernbruket och Garveriet serverar en trerätters, bokningsbar lunch enligt konceptet Out in the field.

För den som vill stanna hela helgen finns boendemöjligheter på bland andra Nääs fabriker eller i eget tält och husbil på Nääs-området.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet