Lördag 18 augusti 2018

Turista hos en västgöte

En tydlig trend på turistområdet är att turister letar sig fram till genuina upplevelser när de besöker en plats. Inte minst finns en önskan att träffa lokalbefolkningen.

– Men hur gör man det? Tanken har då dykt upp, kan regionen hjälpa till på något sätt?

Conny Brännberg (KD), Skövde, är ordförande i regionens kulturnämnd och vid det senaste mötet fattade man beslut om att bidra med 400 000 kronor till denna form av kulturutbyte.

Bakgrunden är att regionen strävar efter en hållbar utveckling, såväl socialt som ekonomiskt och miljömässigt.

– Kan vi hjälpa till så att besökare samåker till Nordens Ark, att du hittar en sovplats hos en familj eller att någon erbjuder en kopp kaffe hemma hos sig, ja då har vi nått ett steg på vägen. De här tankarna växer sig oerhört starka runt om i världen just nu.

Nätet är på många sätt en mötesplats för att samordna sådant som resor och boenden. Tanken är att Turistrådet Västsverige ska göra en webbsida där turister kan komma i kontakt med västragötalänningar. Här kan man hitta information om platser, men också hitta boenden, guidning och kanske ett hem att besöka för att äta middag.

– Det här är ett helt nytt sätt att tänka, och jag tror att det är särskilt intressant för yngre. Tänk dig själv en konsert i en stad som kräver övernattning. Via en tjänst av det här slaget kan du hitta en bädd över natten.

Hur ska det fungera? Ska jag ringa någon vid regionen och säga att jag bjuder på fika varje lördag mellan två och fyra?

– Jag utgår från att det blir en driftoperatör som sköter webbsidan och att man vänder sig dit. Tanken är inte att du ska ha betalt för din fikastund eller att jag får betalt om jag låter någon sova hos mig en natt. Det ska alltså inte bli något näringsmässigt av detta.

Enligt Conny Brännberg är det mycket bakgrundsarbete som återstår, såväl av juridisk art som hur det ska fungera praktiskt.

– Därför behövs de här 400 000 kronorna.

Om det blir något av satsningen är heller inte klart, först måste budgeten klubbas och politikerna säga ja till satsningen på 400 000 kronor.

– Vi har imponerats av andra lösningar av det här slaget. Blir det inte något av det här, kanske vi kan få någon annan att nappa på idén, säger Conny Brännberg.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet