Onsdag 20 februari 2019

Vikingarna intar Kata Gård

På söndag blir det återigen vikingaliv på Kata Gård i Varnhem. För andra året i rad arrangeras en heldag med just namnet Vikingaliv, där besökarna bland annat får prova på att skjuta med pil och båge och lära sig mer om den tidens textilarbete.

Det är Västergötlands museum som tillsammans med Ekehagens forntidsby och föreningen Västgöta Hird arrangerar Vikingaliv vid Kata Gård. Förra året blev en succé med uppskattningsvis 2 000 besökare.

– Det var första gången vi arrangerade det då och vi hade ingen aning om hur många som skulle komma. Men det blev väldigt uppskattat och vi var väldigt nöjda, vi kände att vi ville göra det i år igen. Vi hoppas naturligtvis att intresset ska vara lika stort i år, säger Ulrika Eriksson på Västergötlands museum.

Ett av årets tema är textilt hantverk. Besökarna kommer att få möjlighet att lära sig hur man väver brickband och om hur man gjorde kläder på vikingatiden.

– Det är roligt att vi får möjlighet att visa hur man gjorde kläder på den tiden. Det är ett oerhört skickligt hantverk som kanske blivit lite bortglömt. Ville man ha kläder på vikingatiden fick man göra dem själv, säger Ulrika Eriksson.

Förra året var det en hel del matlagning under dagen, men det blir inte lika mycket i år. Anledningen är torkan.

– Vi vågar inte elda helt enkelt. Det är alldeles för torrt i marken, säger Ulrika.

Västergötlands Hird är en ideell förening som kommer att visa upp stridskonster i olika former. Det finns även möjlighet att själv prova på att skjuta med pil och båge.

– Uppvisningen i stridskonst handlar inte om de ska puckla på varandra, de kommer att berätta och förklara vad de gör och varför. Det kommer att vara mycket humor i uppvisningen och de inblandade har tidsenliga kläder på sig, säger Ulrika.

Dessutom kommer Maria Vretemark från Västergötlands museum under dagen att berätta mer om utställningen vid Kata Gård.

– Utgrävningarna är avslutade nu men vi vill fortsätta att levandegöra den här platsen. Det händer saker hela tiden vid Kata Gård och det tycker vi är väldigt roligt, säger Ulrika Eriksson.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet
Läs mer