Onsdag 26 september 2018

Lovisa är Skaraborgsbygdens nya krönikör

Skaraborgsbygdens nya krönikör är den yngsta som vi publicerat på länge. Hon heter Lovisa Wennerholm Zimonyi. Bor i Ugglum och är 15 år. Ja, inom en månad fyller hon 16. I veckans nummer publiceras hennes första krönika.

Lovisa går i klass nio i Gudhemskolan i Falköpings kommun. Till hösten ska hon börja på gymnasiet i Falköping. Programmet hon kommer välja är samhälle med inriktning media.

-Jag gillar att skriva och läsa, säger hon. Och så gillar jag historia och samhällskunskap.

Fyra år gammal

Lovisa började skriva när hon var blott fyra år. Fyra år!

-Ja, mamma och pappa fick hjälpa mig, skrattar hon. Men jag började faktiskt skriva innan jag ens kunde skriva själv.

-Jag dikterade små berättelser för dem, och så skrev de ner dessa åt mig, säger Lovisa.

Och troligen kom intresset för berättelser ur att mamma och pappa alltid läst böcker för Lovisa och hennes syskon.

Gymnasiet

Och just litteratur vill hon ägna sig åt i framtiden.

-Efter gymnasiet tror jag att jag vill studera litteratur på högskolan, säger hon. Men innan dess skulle jag nog vilja ta det lugnt. Och resa!

Men dit är det många år för Lovisa. Just nu är fokus på att till hösten byta skola och börja på gymnasiet.

-Det är lite läskigt att börja en ny skola, säger hon. Jag bara önskar att det ska flyta på bra och att det ska funka i den nya klassen.

På sidan åtta i detta nummer kan du läsa Lovisas allra första krönika. Hon återkommer regelbundet under året tillsammans med våra övriga uppskattade krönikörer.

PS
Lovisas krönikor, liksom övriga krönikor, finns i vår tidning (print och e-tidning).

Dessutom kan alla krönikor läsas på denna webbsida för de som öppnat digitalt konto. Klicka på ”Skapa konto” högst upp till höger.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet
  • vastaspojken

    Läste Lovisas krönika! Mycket imponerande, Hon ifrågasätter huruvida de val som skolungdomar idag ställs inför är så totalt livsavgörande. Av egen erfarenhet vet jag att svaret på hennes undran är nej. Har själv gått en krokig väg genom livet, det har inte gett mig högsta ATP-poängen. Jag har inte klättrat på någon karriärstege, men vad jag lärt mig mycket. Den viktigaste lärdomen är att jag har massor kvar att lära mig! Dessutom har jag haft roligt! Lycka till Lovisa, vilket yrke du än kommer att välja!