Onsdag 31 maj 2023

Män sjunger ut om att vara man

Repetitioner med Volvo Skövde manskör Foto: Ann-Charlotte Rugfelt Ferm
Repetitioner med Volvo Skövde manskör Foto: Ann-Charlotte Rugfelt Ferm

I det nyskrivna körverket ”Hjässan är kal” sjunger Volvo Skövde Manskör ut om mansrollen – om faderskap, kroppen, kärlek, prestationskrav och längtan.

Den 24 februari är det urpremiär  i verkstaden på Åbergs plåt i Tidaholm. Bakom idén till projektet står kulturproducenten Annica Carlsson Bergdahl.

– Jag gjorde produktionen Äggen är slut, där kvinnor fick sjunga ut om klimakteriet, 2017 och den fick ett enormt gensvar. Nu ville jag med hjälp av djupintervjuer även undersöka mäns tankar om tillvaron när dagarna man levt är fler än de man har kvar att leva.

Poeten Lina Ekdahl har skrivit texterna till Hjässan är kal utifrån intervjusvaren från tjugo män från Skaraborg och tonsättaren Paula af Malmborg Ward har skapat musiken. Konserten kommer att ramas in av ohöljda mansporträtt tagna av fotografen Elisabeth Ohlson Wallin.

Berättelserna i dokumentärkörverket är allmänmänskliga och handlar om lust till livet och till partners, om sorger och skilsmässor, om att ha vuxna barn och om tankar kring avslutade karriärer. Men många av de intervjuade männen vittnar också om hur den snäva mansroll de vuxit upp med skaver allt mer. Om svårigheterna att komma andra män riktigt nära och om en osäkerhet som de har svårt att härbärgera.

Marit Zetterström på Körcentrum Väst har jobbat med de körspecifika delarna av Hjässan är kal. Hon tror att just kören ofta erbjuder den gemenskap som många längtar efter.

– Generellt är det få män som sjunger i kör i Sverige och det tycker jag är oerhört synd! Körsång är den bästa medicinen för Ensamsverige och jag hoppas att vi med det här projektet bidrar till att fler män upptäcker det.

Dokumentärkörverket har urpremiär i Tidaholm den 24 februari och sedan kommer konserten att ge sig ut på turné i landet under hela 2019. Bland annat kommer den till Skövde den 3 mars och den 17 mars ges konserten i Vara.

Medverkande:
Idé/producent/intervjuer:
Annica Carlsson Bergdahl
Sångtexter: Lina Ekdahl
Tonsättning: Paula af Malmborg Ward
Körledare: Elisabeth Backhaus
Kör: Volvo Skövde manskör och tio professionella sångare
Musiker: Johannes Bergion (cello) och Bengt Olausson (dragspel)
Fotografier: Elisabeth Ohlsson Wallin

Fakta:
Hjässan är kal är ett samarbetsprojekt mellan Rot produktion och Körcentrum Väst/Kultur i Väst. Det görs med stöd av Skaraborgs kommunalförbund, Västra Götalands Regionen, Sensus, Skövde kommun, Vara kommun och Tidaholms kommun. Lokala samarbetsparter är även Åbergs plåt, Lindströms bil och Hüllert maskin.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet
Läs mer
Senaste nyheterna
Hästar riskerar att fastna vid gränsen Skador på skogen fortsatt för höga Folket och NATO Allt fler barn insjuknar i diabetes typ 1 När vill du bli firad? De vill skydda skaraborgska berg från uranbrytning De lyfter fram dold kvinnohistoria På plats i demokratins högborg Gemenskap är drivkraften i spelföreningen Ökad självmordsrisk för äldre män på landsbygd