Lördag 3 juni 2023

De belönas med årets Tôrparpris

När Mats Ljungs Tôrparpris delas ut för 18:e gången är en författare – och tidigare medarbetare vid Skaraborgsbygden – och en operasångare som belönas. Författaren och journalisten Fatima Bremmer samt sångaren – med opera i främsta rummet – Anton Ljungqvist får 2019 års Tôrparpris till minne av Mats Ljung. De får vardera 25 000 kr.

–  Det känns fantastiskt fint att få uppmuntra unga talanger som redan lyckats men som har stora utvecklingsmöjligheter inom så olika branscher som författarskap och musik, säger Ingvor Ljung i stipendiekommittén.

Fatima Bremmer flyttade till Skara som 11-åring och har arbetat som journalist sedan tonåren. Bland annat skrev hon krönikor i Skaraborgsbygden.

I 20-årsåldern gick flyttlasset till Stockholm där hon varit verksam på rikstidningar som Aftonbladet, Expressen och Svenska Dagbladet samt varit redaktör för Bonnier Tidskrifter. Med stora delar av familjen kvar i Skara återvänder Fatima Bremmer ofta till hembygden.

Som författare fick hon sitt stora genombrott med sin bok ”Ett jävla solsken” om Ester Blenda Nordström – Sveriges första undersökande journalist och belönades 2017 med Augustpriset för denna biografi.

Fatima blev överraskad när hon fick beskedet om stipendiet.

– Det känns mycket fint och hedrande att vara utvald. Jag blev först väldigt överrumplad och sedan glad och tacksam i en salig röra, säger Fatima och berättar att Mats Ljung var en del av hennes uppväxt i Skara.

– Han var ju en sådan självklar västsvensk storhet som personifierade det jag tycker mest om med min hembygd: han förstod verkligen vikten av ett gôtt skratt, hur viktigt och nödvändigt det är i livet. Det finns inget som är så förlösande i en tung period som när man träffar en vän och får skratta lite. Och de ljusa dagarna, när glädjen är mer lättfångad och ett skratt ligger nära till hands hela tiden, förlänger våra liv – det är jag övertygad om.

Fatima kommer att använda prispengarna till sitt nästa bokprojekt som går i samma anda som de tidigare böckerna, det vill säga kvinnor, historia och folkbildning i en tillgänglig form.

– Biografin om Ester Blenda Nordström tog mig cirka fem år att skriva och med undantag för några stipendier bekostade jag hela projektet själv. Det var naivt gjort, men kändes så viktigt att jag bara blundade och körde vidare. Idag vet jag att man inte kan skriva en bok på det sättet. Därför är jag extra rörd över Tôrparpriset som kommer bidra till att göra nästa omfattande projekt verklighet.

Anton Ljungqvist började sjunga i Göteborgs gosskör redan som åttaåring. Han tog examen på Operahögskolan i Stockholm våren 2011.

Han har gästspelat på många scener runt om i landet som GöteborgsOperan, Folkoperan, Wermland Opera, Malmö Opera och Vadstena-Akademien samt i norska Bergen. Han har dessutom gjort Wermland Operas julturné tillsammans med pappa Stefan Ljunqvist.

– Fantastiskt, utropar Anton över att få stipendiet och fortsätter:

– Det känns väldigt personligt att få detta. Mats Ljung finns nära hjärtat efter alla år som han och pappa jobbade ihop och jag som ett litet teaterbarn fanns med i kulisserna.

Anton, som numera bor i Arvika, har varit föräldraledig den senaste tiden. I sommar väntar Sommaroperett i Ystad och därefter blir det åter både Wermland Opera och GöteborgsOperan.

Stipendiet kommer Anton att i första hand använda till sånglektioner och vidareutbildning.

– Som frilansare får man ju bekosta allt sådant själv och då är det ett väldigt välkommet bidrag, säger Anton.

Stipendierna kommer att delas ut i samband med Skarakvällen den 16 augusti.

 

Fakta: Tidigare stipendiater

Mikael Riesebeck, Åsa Fång, Per Andersson, Sofia Hedström/Anders Nystedt, Linda Bengtzing/Johan Randén, Johanna Abrahamsson/Tobias Persson, Björn Gustafsson/Viktor Morell, Jeanette Capocci/Charlies Teater i Skara, Jessica Heribertsson, Elisa´s/Solstrålarna från Götene, Filip Johansson/Timotej, Simon Ljungman/Hanna Fahl, Carina Bergfeldt/Petter Bristav, Elina Stridh, Sebastian Freij, Jonathan Borg , Klas Wiljergård, Vrickade teatern och Affekt film AB,  Jonas von Essen och Jonna Sandén.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet