Tisdag 30 november 2021

Moa gör premiär i Cesarskôj

Efter tre års uppehåll är det dags för en ny föreställning signerad Mikael Ullberg och Andreas Ljung på Tunhems teater och Cesarstugan. Den här gången får de sällskap av en ny medlem – Moa Ljung.

Den 10 februari är det premiär på Tunhems teater igen. Efter att ha varit till salu under en längre tid har Cesarstugan fått nya ägare i Christian och Emma Schmeikal samt Christina Mosslund Sjöberg.

– Jättekul, utbrister Moa.  Jag tycker att Cesarstugan har fått nya ägare som är drivna och fulla av goda idéer. Det är härligt att se.

För Moa är det första gången i Cesarskôj.  Men det är inte första gången som hon delar scen med maken Andreas Ljung, Mikael Ullberg och Marita Geszti. De fyra gjorde en show på Lumber & Karle julen 2015 tillsammans. De har även gjort föreställningar på beställning till företagsfester.

– Vi har blivit goda vänner genom åren, säger Moa.

Fick du frågan eller slog du näven i bordet och sa jag ska vara med?

– Både och, skrattar Moa.

– Nej, men jag frågade väl lite försiktigt ’vem ska vara med i år då’, säger hon med en blinkning.

Nu är det bråda dagar för makarna Ljung.

– Vi är inne i den intensiva och jobbiga fasen, konstaterar Moa som längtar tills det är dags för premiär. Efter premiären är produkten färdig.  Då behöver vi inte tänka mer, då behöver vi bara leverera.

Det är inte bara förställningen som ska repas och bli färdig.

– Det är ett gediget arbete med allt runt omkring. Micke och Andreas bygger en scen. Jag ska inte bara vara med på scen utan jag är också ansvarig för kläder och smink.

Hur får de egentligen ihop livet med tre barn, jobb och repetitioner?

– Vi har farmor, mormor och vänner som säger ’säg till’. Då är det inga problem.

Svärmor, Ingvor Ljung, har tidigare hjälpt till i alla tidigare Cesarskôj men i år njuter hon av att vara med barnbarnen.

– Det är fantastiskt att ha någon så nära som har så mycket erfarenhet som man kan fråga om råd, säger Moa. Det ska inte bara vara roligt utan det ska vara snyggt också. Det handlar om en helhetsupplevelse.

Till vardags jobbar Moa som musiklärare på Montessoriskolan i Skövde. Hon tar dessutom emot sångelever hemma i Våmb. Förutom olika teater- och musikföreställningar, tillsammans med Andreas, och i andra konstellationer har hon också varit med i produktioner i riksteaterns regi.

– Det har jag varit i många år och med massor små föreställningar, berättar Moa. Det var framförallt ett sätt att umgås med min pappa på.

Hon berättar om resorna i sin pappas, skådespelaren Stig Torstenssons, bil.

– Det var ett ganska fantastiskt sätt att umgås på. Sitta i pappas Volvo och prata om livet.

Moa tänker efter lite.

– Vi har lärt oss mycket av våra pappor, både jag och Andreas. Vi kommer från samma bakgrund. Men hur mycket jag har fått från pappa det kanske jag förstår först idag när jag är 42 år.

Det kanske går i släkten. Parets äldsta dotter, trettonåriga Alvina, har redan innehaft huvudrollerna i Pippi och Madicken på Skövde stadsteater.

– Hon kommer alltid hem med titelrollen, säger Moa med ett leende. Det är inget vi har pressat fram utan hon har själv sökt sig till detta. Men jag tycker det är roligt att det vi gillar faller henne på läppen. Det finns något släktdrag där.

Moa är född i Göteborg, uppvuxen i Stockholm och har rötter i Värmland. Det ger henne många dialekter på köpet. Men västgötskan, den kämpar hon fortfarande med. Faktum är att hon inte riktigt var med på tåget när Andreas tyckte att det skulle flytta från Göteborg till Skövde.

– Jag försökte förklara för honom att ’vi kan inte bo i Skövde, du måste förstå det’.

Men Skövde blev det och villan i Våmb är hemma.

– Jag tycker om att bo i en lagom stad, säger hon för att inte förarga Skövdebor genom att säga en liten stad. Jag känner mig trygg här och jag känner mig extremt trygg i Våmb.

Hon säger att hon tror på det lilla sammanhanget. Det skapar närhet och ger trygghet. Därför har de medvetet låtit barnen gå en mindre skola till exempel.

Den lilla scenen på Tunhems teater är ett annat exempel.

– I en liten teatersalong som rymmer 200 personer, kommer du nära publiken. Det gör du inte på en större teater på samma sätt, förklarar hon. Det är tur att det finns en sådan teatersalong så nära oss. Det är verkligen ett unikt ställe, det blir en alldeles särskild känsla i den här teatern.

Nu hoppas Moa och resten av gänget att så många som möjligt ska hitta tillbaka till Cesarstugan och årets Cesarskôj som spelas från och med den 10 februari och sex helger framåt.

 

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet
Läs mer