Fredag 29 maj 2020

Sommarboken drar igång

Annelie Pompe är ambassadör för Sommarboken 2019. Fotograf: Annelie Pompe
Annelie Pompe är ambassadör för Sommarboken 2019. Fotograf: Annelie Pompe

Nu drar Sommarboksträffar igång på bibliotek i hela landet, från Lycksele i norr till Höör i söder. I sommar beräknas fler än 16 000 lässugna barn delta i bokklubben

Sommarboken är ett nationellt biblioteksprojekt som drivs av Kultur i Väst sedan 2012 och syftet är att uppmuntra till lustfylld sommarlovsläsning för barn mellan 8 och 12 år.

Kravlöst

Barnens läsning är här helt kravlös och ingen motprestation förväntas. Allt är tillåtet att läsa, hur mycket eller lite man vill. Barnen träffas sedan på Sommarboksträffar på biblioteket under sommaren och pratar om vad de läst.

– Träffarna på biblioteket ät jätteviktiga för barnen. Det man läst får ett annat liv när man får prata om det tillsammans med andra, säger Katarina Larson på Kultur i Väst, som är projektledare för Sommarboken.

Under ytan

Temat för Sommarboken 2019 är Under ytan, ett tema som öppnar upp för många spännande lästips om allt från havsodjur och pirater till u-båtar eller fiskar. Årets Sommarboksambassadör är fridykerskan Annelie Pompe, som tagit världsrekord i fridykning och som blev känd för svenska folket genom sin medverkan i SVT:s Mästarnas mästare under våren. Annelie Pompe kommer genom hälsningar i vloggform att uppmuntra barnen till läsning genom att berätta om sina egna äventyr under ytan.

Sommarboken kommer att pågå mellan 10 juni och 25 augusti på bibliotek runt om i Sverige

Bibliotek i Skaraborg som deltar  i Sommarboken 2019:

Grästorps bibliotek
Götene kommunbibliotek
Hjo stadsbibliotek
Lidköpings bibliotek
Skara, Stifts- och landsbiblioteket
Skövde Stadsbibliotek
Tibro bibliotek
Tidaholms bibliotek
Töreboda kommunbibliotek
Vara bibliotek

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet
Läs mer