Söndag 7 juni 2020

Virkat verk mötesplats för unga

Stora rosa skålar som vänder sig mot himlen. Med virknål, rostfri tråd och flaggstångslina har konstnären Karin Hurtig skapat Tidaholms senaste offentliga verk, Pink Points.

– Det är jätteroligt. Jag fattar det knappt, säger Karin Hurtig.

Visserligen har hon arbetat som konstnär på heltid i tio år, men det finns en stor skillnad mellan andra verk hon har gjort och Pink Points, som står på den så kallade runda platsen på Gamla torget i hemstaden Tidaholm.

– Andra saker som jag har sålt ser jag ju inte mer, men varje gång jag går ner till stan tänker jag att ’det har jag gjort’, säger Karin.

Som textilkonstnärinna inspireras hon av organiska former: under vattnet eller i naturen. Hon väljer gärna ut någon liten detalj och drar upp den i jätteformat. Hon har också virkat jättelika koraller och snäckor. Även de i flaggstångslina, eller polyesterlinne till båtlinor, för att vara exakt.

– Jag brukar säga flaggstångslina för att folk ska förstå, men egentligen är det båtlinor, som tål vatten och att vara utomhus. Sedan har jag virkat in en två millimeters rostfri tråd för att de ska hålla formen.

 

Nordisk mästare

Pink Points skålformer går också att hitta i naturen, i lavar, svampar eller kanske hos blommor. Namnet har värkt fram.

– Det ska vara en kommunikationsplats för unga har kommunen tänkt. Det ska bli gratis wifi och man ska kunna ladda sin telefon. Jag var inne på paraboler ett tag. Och kommunikation. Sedan blev det Pink Points, för point är ju både en åsikt och en punkt, säger Karin Hurtig.

Karin utgår från ateljén i Tidaholm och har genom åren ställt ut både i närområdet och utomlands. För många är hon säkert välbekant från konstrundor och utställningar, men vad alla inte känner till är att Karin Hurtig är regerande nordisk mästare i mörkerstickning. En titel hon erövrade för två år sedan när Nordic Textile Art, en organisation för textilkonstnärer i Norden, hade årsmöte i Finland. Själva momentet gick ut på att lägga upp maskor och sedan sticka så många felfria varv som möjligt i totalt mörker under 15 minuter.

– Jag tänkte att jag måste ha en chans för jag har stickat så mycket i bilen när min man kör. Ibland är det mörkt, så jag har under årens lopp stickat väldigt mycket i mörker.

Och bilresorna lönade sig.

– Sedan räknade de felfria varv och då vann jag. Det var en rolig grej, bara.

 

Två liv

I ”sitt första liv”, som Karin beskriver det, var hon sjukgymnast med eget företag. Men strax före 50-strecket ledde olika händelser till att hon tog sitt skapande på allvar och började på Hellidens folkhögskola, Tidaholm. Ett år blev till två. Som blev ett tredje projektår.

– Sedan hade jag vånda för jag trivdes ju med att jobba som sjukgymnast. Det var inte att jag ville ifrån det, men detta var så himla roligt. Jag upptäckte att jag hade konstnärlig begåvning. Jag vet att jag tänkte att ”får man ha så här roligt?”.

Efter utbildningen satte hon sig och stickade i tre månader. Sedan hade hon bestämt sig.

– Jag skulle ångra mig hela livet om jag inte tog chansen. Då bestämde jag att jag ger mig själv fem år. Jag hade det privilegiet att jag var i en fas i livet där jag inte behövde få in en full lön direkt. Barnen hade flyttat ut. Annars är det ju det som är kruxet.

Sedan har det rullat på. Hon har visat sina textila verk på möbelmässan i Milano och på Stockholmsmässan.

– De första åren jobbade mer åt inredning och design. Det är väldigt roligt att växla mellan. Det är saker som blir färdiga lite fortare.

 

Mormor viktig

Det textila hantverket har följt Karin genom livet. Intresset och lusten väcktes tidigt.

– Det började med min mormor när jag var fem, sex år. Hon lärde mig sticka, virka, brodera och väva innan jag började skolan. Det var fantastiskt.

I dag kan Karin se vad det betydde för relationen med mormor att ha det gemensamma intresset. Och för henne själv att bli sedd i sitt skapande. Karin tror att mormor hade varit stolt över den virkade, rosa utsmyckningen på gamla torget i Tidaholm.

– Jag skulle önska att hon kunde sitta på ett moln och se de här. Hon skulle vara så himla glad. Sedan tror jag inte att det är så, men känslan i mig finns.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet
Läs mer