Onsdag 26 juni 2019

Allianser i Skaraborg

Två månader efter valdagen ser vi nu hur makten i Skaraborgs kommuner fördelas. I 14 av 15 kommuner är man i praktiken klar med vilka partier som tar ansvar för ledningen av styrelser och nämnder.

Undantaget är Gullspång. Där tappade den styrande politiska ledningen, bestående av Socialdemokraterna och Centerpartiet, sin majoritet. Inte för att C tappade mandat, partiet höll ställningarna, och fick till och med fler röster i valet 2018 än i valet 2014. Nej, majoriteten försvann därför att S tappade hela tre mandat. Därmed har S + C 14 mandat, och det fattas två mandat till majoritet. Vilket är synd, för i grunden har Carina Gullberg (S) och Bo Hagström (C) gett Gullspång ett stabilt politiskt styre med tryggare ekonomisk bas än på mycket länge.

Men för övriga 14 kommuner går det nu att sammanfatta kommunalvalets konsekvenser:

För det första; Allians-partierna har stärkt sina positioner och har nu kommandot i tio av 15 kommuner. Essunga, Grästorp, Vara, Skara, Götene, Mariestad, Töreboda, Skövde, Hjo och Karlsborg styrs kommande år av olika varianter av allianssamarbeten. I Vara och Töreboda av enbart M, C och L. I Götene och Essunga också med hjälp av MP samt i Götenes fall det lokala Götene Framtid.

För det andra; Socialdemokraterna har halverat antalet kommunstyrelseordförande. Från åtta till fyra. Det enda rödgröna fästet som finns kvar är Tidaholm där S och V nu måste ta stöd av MP för att behålla makten. Därutöver bygger S kommunalrådsposter i Lidköping, Falköping och Tibro på samarbeten över blockgränsen.  I Falköping och Lidköping är det C och KD som bildar majoritet med S. I Tibro är det C och L.

För det tredje: Inte i någon kommun har Sverigedemokraterna lyckats förhandla till sig någon ordförandepost eller annat ledande uppdrag.

För det fjärde: Valet stora vinnare är utan tvekan Centerpartiet. Av de 14 kommuner som nu är klara (Gullspång fattas) sitter C i ledningarna för 13. Även Liberalerna har lyckats väl, partiet finns i elva ledningar. Kristdemokraterna och Moderaterna finns i tio ledningar. Socialdemokraterna och Miljöpartiet sitter i fyra kommunledningar och Vänsterpartiet i en, medan SD inte finns med i regeringsunderlaget i en enda kommun.

En del hävdar att kommunpolitik inte har mycket med ideologier att göra. Det är ett trångsynt och okunnigt sätt att se på politik. Kommunerna har att hantera mängder av politiska områden; skola, barn- och äldreomsorg, social- och omsorgspolitik, näringspolitik, trafikpolitik, kulturpolitik och migrationspolitik för att nämna några områden.

I kommunerna visas att de politiska partierna utifrån skilda ideologier förmår att ansvarsfullt hantera de viktiga vardagsnära välfärds- och utvecklingsfrågorna. Dessutom att komma överens om ledarskapet.

Om ett parti inte ges plats i den innersta maktcirkeln i en kommun beror det uteslutande på det partiets oförmåga att skapa förtroende för sina idéer och sina företrädare.

Det är därför inte alls synd om SD. Men det förklarar varför SD:s partiledning nu satsar allt på att etablera ett nytt konservativt högerblock med M och KD. Hittills har man dock inte lyckats i Skaraborg.

  • Detta är en ledartext. Det betyder att åsikten är Skaraborgsbygdens ledarsidas uppfattning i en fråga.
  • Götalänning

    Tragiskt att det går så dåligt för S. Bara ett landsting i riket har ett S-styre. När det kommer till SD pratar man med alla partier även om man inte regerar med alla partier. I kommuner finns dock SD med i nästan alla kommunstyrelser (t.ex Skövde och Essunga). SD kan inte vänta sig att någon ska förhandla med dem på riksplanet så länge de bedriver en kvinnofientlig och homofob politik.