Lördag 20 juli 2019

Allvar om klimatet

Vi har inte upplevt en varmare juli månad på 260 år. Den ihållande torkan är en katastrof. De halverade skördarna och bristen på djurfoder gör att landet idag står inför ett exceptionellt läge.

Hade detta skett för hundra år sedan, hade svälten stått för dörren.

Så skedde också för nästan exakt hundra år sedan. Våren 1917 stod Sverige inför hungersnöd. Sverige var, även då, inte självförsörjande på mat och det segdragna första världskriget orsakade akut matbrist. Dessutom hade skördarna 1916 gett mindre än väntat till följd av missväxt.

Under några dramatiska dagar våren 1917 gick Sveriges arbetare man ur huse för att demonstrera mot orättvisorna. I Stockholm uppstod kravaller och i april månad gick en kvarts miljon människor ut på gatorna för att protestera mot matbrist och höga matpriser. Detta i ett Sverige som då hade fem miljoner invånare. I Skaraborg hölls hungerkravaller under denna månad i Skara, Falköping, Lidköping, Mariestad och Tidaholm.

Skaraborgsbygdens historiska krönikör Henrik Dammberg skrev i april 2017 om händelserna: ”Historiker brukar säga att Sverige aldrig har varit så nära en folklig revolution som våren 1917. Men istället för en revolt ledde hungerkravallerna till att politikerna skyndade sig att genomföra politiska reformer. De två viktigaste var åtta timmars arbetsdag och allmän rösträtt, som beslutades 1919”.

Det vi nu idag tydligt ser, är att de klimatförändringar som varnats för länge slår igenom. Med full kraft.

Vid Paris-konferens om klimatet sa USA:s dåvarande president Barack Obama att ”klimatet är ett av de största hoten mot USA och världen”. USA:s nuvarande president Donald Trump kommenterade Obamas uttalande som ”bland det dummaste uttalande som jag någonsin har hört, det dummaste i hela den politiska historien”. Följdriktigt bröt sig USA ur klimatavtalet, vilket enbart applåderats av inskränkta nationalistiska populistpartier i Europa.

Den tragiska sanningen är att det finns ingen annan väg framåt än den strategi som formades av ansvarskännande länder i Paris. Strategin bygger på att alla stater måste bidra till att den globala uppvärmningen ska bli mindre än 2 grader Celsius. Och egentligen räcker inte det. Intentionen i strategin är att ytterligare ansträngningar måste göras för att begränsa den globala uppvärmningen till maximalt 1,5°C.

2017 års hungerkravaller framtvingade nödvändiga politiska åtgärder för att stärka demokratin och villkoren i arbetslivet. Årets torka visar på nödvändigheten av kraftfulla politiska åtgärder nationellt och globalt för att stoppa klimathoten.

Det största hotet mot Sverige är inte migrationen eller att människor vill flytta till vårt land. Det största hotet mot Sverige är inte ens vårt tusenåriga grannland Ryssland.

Det största hotet mot Sverige, liksom mot hela mänskligheten, är att vi inte får bukt med de negativa klimatförändringarna.

Det är allvar nu. Det Sverige behöver nu är partier i Sveriges riksdag som offensivt driver en offensiv grön miljöpolitik och slår vakt om de gröna näringarna.

  • Detta är en ledartext. Det betyder att åsikten är Skaraborgsbygdens ledarsidas uppfattning i en fråga.
  • vastaspojken

    Det är bara att konstatera att Per G. har helt rätt! Det är allvar nu och har varit det länge! Varje sunt tänkande människa borde vid åsynen av våra solbrända åkrar och beteshagar inse vår situation. Trots detta kommer många (med Trump i spetsen) att hävda att klimatförändringen är s.k. ”fuck news”! Klimatforskare uttalar sig hela tiden försiktigt! Den här heta sommaren är ett tydligt tecken på global uppvärmning, men inget bevis! Vågar man lita på att forskarna har fel? Jag vågar inte! Om vi inte med det snaraste börjar agera, hur ser det då ut redan om tio år? 50 år?Utvecklingen ser ut att skena, vilket forskarna varnat för!
    De tre slutsatserna sist i ledaren säger allt! Lär dem utantill!