Fredag 25 juni 2021

Annie Lööf tar plats i politikens mittfåra

Samarbete i det politiska mittfältet har varit Centerledaren Annie Lööfs mantra sedan innan riksdagsvalet 2018. Beskedet i förra veckan att Centerpartiet är beredda att sitta i en regering med både Socialdemokrater och Moderater är naturligt för ett parti som vill få största möjliga genomslag för sin politik. Men även ett sätt att undvika en ny långbänk av regeringsbildningskaos efter riksdagsvalet 2022.

Att Centerpartiet går till val som ett självständigt liberalt mittenparti med tydlig ambition och vilja att sitta i regeringsställning är ett viktigt besked till väljarna ett och ett halvt år innan nästa val. Det andra beskedet som Annie Lööf levererade var att det som utöver valresultatet kommer avgöra Centerpartiets val av samarbetspartier är hur de andra partierna ställer sig till samarbete med ytterkantspartierna (Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet). Även detta fullt naturligt då de liberala värdenas främsta motpol är Sverigedemokraterna.

På några få områden såsom klimatfrågan och jämställdhet finns vissa gemensamma nämnare med Vänsterpartiet men i grundläggande frågor som skattepolitik, synen på företagande och valfrihet är avståndet mellan Centerpartiet och Vänsterpartiet avgrundsdjupt. Att exkludera ytterkanterna från regeringsmakten är rätt då inget av dessa partier någonsin visat sig ta det helhetsansvar som krävs för partier som gör anspråk på regeringsmakten.

Reaktionerna på Annie Lööfs besked lät inte vänta på sig, framförallt ledande Moderata företrädare kritiserade det i starka ordalag, trots att det i sak inte är något nytt utan en upprepning av Centerpartiets besked sedan innan riksdagsvalet 2018. Frågan som Elisabeth Svantesson, Ulf Kristersson och Ebba Busch ju tidigare desto bättre bör svara väljarna på är hur stort inflytande som Moderaterna och Kristdemokraterna är beredda att ge Sverigedemokraterna för att få bilda regering? Är de redo att förhandla en statsbudget med ett populist- och främlingsfientligt parti? Är de redo att släppa in Sverigedemokraterna i en regering?

Den segdragna regeringsbildningen från riksdagsvalet 2018 får inte upprepas 2022. Svensk ekonomi är och kommer vara i ett sårbart läge när Sverige och världen ska återstarta efter Coronapandemin. Situationens allvar kräver politiker som är beredda att ta ansvar och inte bidrar till kaos, breda parlamentariska lösningar är och kommer vara än viktigare nästa mandatperiod. Ett önsketänkande men dock inte realistiskt är att den forna alliansen på nytt skulle få egen majoritet likt efter valet 2006. Men politik kan inte bygga på önsketänkande och det politiska landskapet är annorlunda idag än 2014 och 2018.

Väljarna har fått ett tydligt besked av Annie Lööf, Centerpartiet söker väljarnas stöd som ett självständigt liberalt mittenparti och vill ingå i en regering i politikens mittfält. En stark mittenregering skulle kunna inkludera både Moderater och Socialdemokrater.

  • Detta är en ledartext. Det betyder att åsikten är Skaraborgsbygdens ledarsidas uppfattning i en fråga.