Lördag 13 augusti 2022

Båtarna som avgör hösten

Efter flera månaders uppehåll av exporten av ukrainsk spannmål tändes hoppet inom mig om en mindre katastrofal svältkris världen över när de förs­ta spannmålsbåtarna fick lämna hamnen i Odessa un­der måndagsmorgonen. En av båtarna som var först ut heter ”Razoni” och har lastats med 26 000 ton majs.

Efter veckor av förhandlingar och en del brutna löften kort där­på har världen hållit andan över hur det ska gå för båtarna att läm­na den utsatta hamnen, med världens ögon på sig av vad Ryss­- lands nästa drag skall vara.

Turkiet och FN har fått till stånd ett avtal mellan länderna gällande export av spannmål och gödningsmedel från Ukraina, vilket påverkar hela marknaden vad det gäller dessa varor. Avtalet säger också att fartyg och hamnar som används för transporterna skall fredas från fientliga attacker.

Det är de första båtarna som kommer att ha en dyrbar frakt, med ett symbolvärde som kommer att påverka hur priserna på dessa varor kommer att se ut till hösten när skördarna börjar läg­gas i lagren, framförallt i Europa. Jag är hoppfull för de länder som är beroende av större volymer av spannmål och andra insatsva­ror för att hålla sin befolkning mätta, att tillgången skall se annorlunda ut framöver.

I Skaraborg börjar det närma sig tröskning, och på flera håll har en del bönder redan börjat. Det är nu det är en kamp med vädergudarna och väder-apparna, långa dagar och bokstavligt talat skörden efter ett år av hårt arbete för att nå dit, där arbetet som lags ned förhoppningsvis ger sin avkastning.

Under luncherna på gården sitter vi och diskuterar nästan dag­ligen läget i Ukraina och har följt båtarna som blivit lovade att lämna hamnen i Odessa, på en plats långt bort ifrån oss. Med allt det vardagliga vi håller på med, som att göra iordning maskiner­na inför den stundande skörden, till korna som skall flyttas från olika beten samt vad grisarna skall äta till hösten och det kommande året, är det så påtagligt om hur situationen i Ukraina påverkar oss till vardags om hur vi ska tänka. Hur kommer läget att se ut till hösten?

Förutom att vi har känt av under en längre tid i år hur detta krig påverkas oss rent praktiskt och prismässigt så har även svenskarna märkt av det i vardagen. Allt fler svenskar har fått känna på inflationen och de ökade mat­priserna i affären, och här hoppas jag att fler prioriterar att ändå köpa svenska råvaror, plånboken till trots.

För lika betydelsefullt som det är för oss att hålla koll på hur det går för våra kollegor nere i Ukraina, så är det lika viktigt, om inte viktigare, att det ställs på sin spets att ni som konsumenter står upp för vår svens­­ka livsmedels­produktion. Vi som bön­der behöver ständigt hålla koll på vår omvärld för att kunna se in i någon form av spådomskula för hur vi ska driva våra lantbruksfö­retag framåt och göra det vik­tiga jobb som vi gör. Alla ska vi äta. Oavsett var vi befinner oss eller kommer ifrån. Och det är påtag­ligt hur beroende vi är av en världsmarknad som fungerar.

  • Detta är en ledartext. Det betyder att åsikten är Skaraborgsbygdens ledarsidas uppfattning i en fråga.