Tisdag 30 november 2021

Byte i Västragötalandsregionen

Under de senaste månaderna har tre av Västra Götalandsregionens politiska tungviktare meddelat att de inte ställer upp till omval 2022, Johnny Magnusson (M), Jonas Andersson (L) och Kristina Jonäng (C).  Jonas Andersson är regionens främsta sjukvårdspolitiker som ordförande i Hälso- och Sjukvårdsstyrelsen och har meddelat att han lämnar politiken redan i år.

Att förtroendevalda själva väljer att lämna politiken efter flera år i medborgarnas tjänst är i sig inget konstigt, snarare ett sundhetstecken. Att däremot tre av de fem partiernas främsta företrädare som bildar majoritet i regionen och dessutom med lång erfarenhet väljer att lämna inom loppet av ett år kan bli kännbart.  De utmaningar som hälso- och sjukvården står inför efter pandemins påverkan är stora med bland annat växande vårdköer, utmattad personal och problem med framtida kompetensförsörjning. Västra götalandsregionen har dessutom en viktig roll när det västsvenska näringslivets snabbt ska ställa om produktion för att producera och leverera klimatneutralt.  För de politiker som ska komma att ta över i rollerna som regionstyrelsens ordförande, ordförande i Hälso- och Sjukvårdsstyrelsen samt ordförande i regionutvecklingsnämnden oavsett kulör på politisk majoritet efter 2022 väntar ett stort ansvar och förmåga att fatta nödvändiga beslut.

Johnny Magnusson (M) regionstyrelsens ordförande har på ett förtjänstfullt sätt lyckats hålla ihop samarbetet mellan Allianspartierna och Miljöpartiet i den Blågröna samverkan trots att de under nuvarande mandatperiod regerar i minoritet och inte heller har majoritet i regionstyrelsen.  Ska ett sådant samarbete vara möjligt måste alla ingående partier i en majoritet kunna se sig som vinnare och storebror, Moderaterna i detta sammanhang, måste stå tillbaka och kan inte kräva inflytande i förhållande till sin storlek. Vi är fortfarande många som minns det politiska kaoset under Västra Götalandsregionens första år 1998–2000, den då unga Cecilia Widegren (M) blev förste ordföranden i regionstyrelsen och lite naivt skulle det moderata partiprogrammet genomföras snabbt och fort oavsett de andra partiernas uppfattning i majoriteten. Det blev en dyrköpt erfarenhet för Moderaterna och tvingade partiet i opposition under de kommande 14 åren. Onekligen ligger ett särskilt stort ansvar på den Moderat som förs fram för att efterträda Johnny Magnusson. För det parti/partier och dess gruppledare som ska försöka bilda majoritet efter nästa regionval kommer det krävas en stor portion ödmjukhet och förhandlingsskicklighet för att skapa en hållbar politisk majoritet. Var det svårt att bygga majoritet efter valet 2018 finns inget som tyder på att det kommer bli lättare efter valet 2022.

Johnny Magnusson har genom sin politiska fingertoppskänsla visat hur en politisk majoritet kan skapas i politikens mittfåra, den forne partisekreteraren har onekligen en del att lära den stridbare Moderatledaren Ulf Kristersson.

  • Detta är en ledartext. Det betyder att åsikten är Skaraborgsbygdens ledarsidas uppfattning i en fråga.