Lördag 16 januari 2021

Dags att sätta fötterna i myllan och vara lyhörda

Vet ni vad som gått riktigt bra i försäljning nu i coronapandemin förutom hundvalpar, husbilar och hemmapooler?

Det växande intresset för trädgårdsodlingarna! Flera kedjor och butiker som säljer trädgårdstillbehör bevittnar om att bland annat körsbärsträden är slut, det är brist på plantor och att redan i maj fick trädgårdsbranschen uppleva strykande åtgång på salladsfrö, tomater och sommarblom när gemene svensk vill uppleva hur det är att vara sin alldeles egna Mandelmann.

För många köksträdgårdar är det nu dags för det man har kämpat länge med. Skörda! Det kryllar av stolta hemmaodlare som gladeligen visar upp sin zucchini eller bifftomater.

Innan pandemin har det ändå dock varit relativt trendigt att hålla på med hushållsodling, då det på något sätt också symboliserar hur självmedveten man är i hållbarhetssynpunkt på sin mat.

I vår tid har väl aldrig maten varit en så kontroversiell fråga som den är idag. Det finns inget som drar igång en sådan intensiv diskussion när vi ser en artikel om matfusk, missförhållanden för djur, nya forskningsrön om hälsa eller vilken typ av kost vi ska äta för att rädda planeten. Jag och mina kolleger blir de olärda, oftast tillrättavisad av någon som inte satt sin fot i en traktor eller någonsin känt doften av en ladugård. Ämnen som växtskyddsmedel, ekologisk och konventionell odling, köttkonsumtion, biologisk mångfald, småskalighet eller storskalighet har många något att säga till om utan att egentligen ha erfarenhet, referenser eller särskilt stor kunskap om.

Att ställa krav på maten är suveränt, dock är bilden av att bönder och jordbruk skulle vara något av en bakåtsträvande kategori, något som genomsyrar debatten. Särskilt i hållbarhetsfrågorna, där det moderna jordbruket blivit en motsättning till att klara av klimatfrågorna.

”Farm to fork” är EU:s svar till åtgärdsplan, som är en del av EUs ”The green deal”. EU skall ta fram mål för att göra jordbruket i Europa hållbart. Första utkastet påvisar att EU kommissionen vill göra tydliga satsningar på småskalighet, ekologiskt och mindre växtskyddsmedel. På pappret låter detta som ljuv musik för många politiker. Men problematiken blir att det blir mer fokus på detaljer för att vara mer korrekt ur väljarsynpunkt, än gynna själva syftet att förbättra där man står med de produktionerna man har och se det som redan görs i frågorna.

Det blir likadant med ambitionerna på svensk nivå. Samtidigt har (S) inte ens bemödat att ändra sin text på sin hemsida om mat sen torkan. Dags att ställa fötterna i myllan och vara lyhörda för vad forskning, bransch, möjligheterna på platsen där vi är och våga stå emot att maten inte ska baseras på något som ”låter” bra. Det måste vara genomförbart också, med kostnaden liggandes på samhället än på bonden.

Även fast man lyckats odla fram en zucchini i en pallkrage utan vare sig handelsgödsel eller växtskyddsmedel, kan du inte leva på den året runt. Och antagligen hade du tur. Är det något som är av vår tid att vara våra egna odlingsexperter?

  • Detta är en ledartext. Det betyder att åsikten är Skaraborgsbygdens ledarsidas uppfattning i en fråga.