Fredag 20 september 2019

Ebba bäddar illa för Skaraborg

Ebba Busch Thor har meddelat att hon är beredd att förhandla med Sverigedemokraterna. Syftet kan bara vara att lägga grunden för en framtida regering byggt på ett konservativt nationalistiskt högerblock.

I sak bekräftar Ebba Busch Thor därmed vad såväl centerledaren Annie Lööf som liberalernas partiledare Jan Björklund varnat för i ett par års tid. Både Lööf och Björklund insåg tidigt att det bakomliggande syftet, när Kristdemokraterna valde att riva decemberöverenskommelsen i bitar, var att bereda marken för en regering som byggde på stöd från Sverigedemokraterna.

Dessutom bekräftar hon det Jimmie Åkesson (SD) hela tiden hävdat; att sådana samtal redan, i hemlighet, förts i riksdagens utskott.

Detta har Ebba Busch Thor förnekat under hela valrörelsen. Men nu kryper sanningen fram. Det fanns hela tiden en underliggande strategi hos henne, att skapa en borgerlig regering , även om den skulle  vara beroende av ett nationalistiskt och främlingsfientligt parti, sprungen under 1990-talets svenska vit makt-rörelse och ur nynazism.

Ebba Busch Thors besked före valet, gäller inte längre. Det är inte Annie Lööf och Jan Björklund som svikit några vallöften. Den borgerliga alliansen har spruckit på Ebba Busch Thors oförmåga att hålla rent ideologiskt på högerkanten.

När hon nu ger sken av att vilja göra nya uppgörelser med riksdagens samtliga partier, så inställer sig åter frågan; Kan man verkligen lita på det? Vad är egentligen heligt hos Kristdemokraterna?

Det är oerhört naivt av kristdemokratiska partiledningen att tro att de liberala mittenpartierna skulle släppa fram nationalistiska högerpartier till regeringstaburetterna.

Vi såg alla hur Sverigedemokraterna vice talman Björn Söder använde sin begränsade tid i riksdagens presidium för att försöka sprida grumliga uppfattningar om vilka som egentligen är riktiga svenskar. Åsikter som partiledaren Åkesson backade upp i valrörelsen. Inför EU-valet stöder detta parti aktivt högerregimer i Europa som begränsar mänskliga rättigheter, föreningsfrihet, den fria pressen och rättsstatens grundprinciper.

Men detta bekymrar inte Ebba Busch Thor. Hon till och med försöker lägga sig så nära SD hon överhuvudtaget kan. Uppenbart tilltalar det väljare hos såväl SD som M.

Därmed har Kristdemokraterna definitivt punkterat samarbete med riksdagens mittenpartier.

För Skaraborg kommer detta framöver få stora konsekvenser. Än så länge kan lokala kristdemokrater värja sig från denna konflikt, genom att hävda att Ebbas retorik enbart handlar om riksdagen.

Men så blir det naturligtvis inte i valet 2022. Då kommer Kristdemokraterna i varenda kommun i Skaraborg och i Västra Götalandsregionen tvingas bekänna färg. Är man beredd att även här skaffa sig makt och inflytande tillsammans med lokala sverigedemokrater? Kan man tänka sig att också ge detta parti ledande positioner?

Och vad vill Kristdemokraterna egentligen uppnå med detta – rent ideologiskt?

Eller kommer lokala KD-representanter trotsa Ebba Busch Thors vägval. Som i exempelvis Falköping och Lidköping där man idag bildat majoritet med Socialdemokraterna och Centerpartiet.

Det blir ett tufft vägval för kristdemokrater i vårt län.

 

  • Detta är en ledartext. Det betyder att åsikten är Skaraborgsbygdens ledarsidas uppfattning i en fråga.
  • vastaspojken

    Ebba bäddar illa inte bara för Skaraborg, men utan tvekan bäddar hon för sig själv! Nuvarande regering kan ge resultatet att alla är missnöjda? L,C-väljare går till M,Kd eller Sd. En del från Mp och S går till V, men alldeles för många till Sd. Av någon outgrundlig anledning tar Kd väljare från både Sd och M. En sorts kannibalism inom det konservativa blocket som saknar betydelse. Summa: I valet 2022 kan bli att M,Sd och Kd får egen majoritet, och statsministern kan heta Ebba? Osannolikt? Knappast, redan nu med L,Mp ute, har högerblocket egen majoritet i opinionen! Att Kd:s politik har blivit så populär är obegripligt, men det kanske är en annan historia?