Onsdag 11 december 2019

EU-samling i mitten

Europavalet 2019 har setts som ett ödesval. Europas nationalistiska högerextremister såg sin stora chans att rejält vrida klockan tillbaka för det europeiska samarbetet.

Även om vissa av dessa partier ökade, exempelvis Sverigedemokraterna, så blev förändringen på europeisk nivå inte så stor.

Valets stora segrare är istället Europaparlamentets två mittengrupper. Framför allt gick den liberala ALDE-gruppen kraftigt framåt. I gruppen ingår såväl Centerpartiet som Liberalerna. Dessutom ökade Miljöpartiets grupp Gröna/EFA.

De stora förlorarna är dels den kristdemokratiskt konservativa gruppen EPP (med Moderaterna och Kristdemokraterna som medlemmar) samt den socialdemokratiska gruppen S&D. Dessa två partigrupper har i årtionden styrt europapolitiken genom överenskommelser och maktfördelning. När dessa partier bakom slutna dörrar gjort upp, så har de tillsammans förfogat över en majoritet i parlamentet.

Det är slut med det. Nu måste dessa grupper på allvar relatera sig till såväl den liberala ALDE-gruppen som till de partierna i Gröna/EFA. Ingen ordförande kan tillsättas utan att man hittar överenskommelser i mitten. Parlamentets politik måste i fortsättningen bygga på kompromisser med ALDE och Gröna/EFA.

En del hävdar att parlamentet blir mer oförutsägbart och därmed försvagat. Men ur en demokratisk synvinkel är valet en stor framgång. Inte minst för alla som vill se ett fortsatt samarbete med förstärkt miljö- och klimatpolitik liksom för solidaritet, socialt ansvarstagande samt jobb och tillväxt.

Valresultatet är ett svar på att klimat- och miljöpolitik prioriteras högst av väljarna. Titta på hur unga röstade i Sverige; Enligt vallokalsundersökningen så röstade 16 procent av förstagångsväljarna på Centerpartiet och 17 procent på Miljöpartiet. De två gröna mittenpartierna får tillsammans stöd av var tredje ung väljare. Det är lika mycket som S och M ihop!

Ungdomar i hela Europa förväntar sig att politiken på allvar tar tag i miljö- och klimatfrågorna. De gröna partierna är på stark frammarsch. I många länder talar man om en ”Greta Thunberg-effekt”. Det är ingen tvekan om att denna unga miljöaktivist mycket framgångsrikt lyckats mobilisera ungdomar.

Riktigt illa gick det för Sverigedemokraternas ECR-grupp i Europaparlamentet. Gruppen tappade var fjärde mandat. SD:s systerparti Dansk Folkeparti rasade från 26,6 till 10,7 procent. I Storbritannien krossades Tory. Och i Finland stod Sannfinländarna i princip still på 13 procent.

Om SD ska få något som helst inflytande, så måste partiet – även officiellt och formellt – närma sig Europas Putin-vänliga partier; som högerextremisterna Front National i Frankrike liksom Salvinis högerpopulistiska Lega i Italien. För SD kommer dock ett sådant samröre bli en kvarnsten om halsen.

Det är mycket hoppingivande att de partier som står för en offensiv samarbetsinriktad europeisk politik för bättre miljö och klimatansvar, liksom för solidaritet, socialt ansvarstagande och jobb, gick framåt i valet.

Gissa att det gnisslas tänder av bitterhet i Vladimir Putins Kreml liksom i Donald Trumps Vita Huset.

Europa är däremot att gratulera!

  • Detta är en ledartext. Det betyder att åsikten är Skaraborgsbygdens ledarsidas uppfattning i en fråga.