Tisdag 21 augusti 2018

Fimpa rätt!

Varenda barnunge vet att man inte ska skräpa ner. Glasspinnar, karamellpapper, burkar och annat skräp ska placeras i papperskorgar.

Att det sitter i ryggmärgen hos de flesta beror egentligen inte på lagar och poliser. Nej, grunden lades på tidigt 60-tal genom exempelvis informationsampanjer som ”Håll Sverige rent”, som Svenska Naturskyddsföreningen då lanserade.

Samtidigt som förskolebarn och skolelever i hela vårt land uppmuntras att plocka upp skräp, sortera och återvinna, så tvingas de samtidigt åse hur vuxna rökare tillåts fortsätta med att fimpa på gator och torg och i naturen. Den släckta cigaretten släpps bara på marken, trampas till och ligger kvar.

Vi ser dem överallt. Varje år hamnar 1 miljard (!) fimpar på våra gator och torg i Sverige. Man räknar med att 80 procent av allt skräp i stadsmiljöerna är tobaksrelaterade produkter som fimpar, cellofanpapper, snusdosor och cigarrettpaket.

Vi talar inte om något oskyldigt skräp. Fimpen är raka motsatsen. Cigarrettfiltret är gjord av cellulosaacetat, ett slags plast. I filtret fastnar tobakens farliga ämnen för att de inte ska nå rökarens lungor. Men det är ämnen som också är farliga för naturen. Och dessa rester efter rökare tillåts slängas så att små barn kan komma åt dem!

Göteborg stad vill göra något åt detta. All heder! 70 procent av allt skräp som slängs på gatorna i Göteborg är fimpar. Kommunen vill stoppa detta. Men inte med bannor och hot. Nej, kommunen försöker vinna rökarnas uppmärksamhet genom att placera ut så kallade fimpomater runt om i staden. Där uppmanas rökare rösta på allehanda frågor genom att stoppa fimparna i olika hål, beroende på svarsalternativ.

– Det är en rolig grej. Vi närmar oss rökarna på ett schysst sätt. Samtidigt som de får rösta i en fråga så får vi dem att slänga fimpen i en askkopp, säger projektledaren Stefan Risendal till SVT.

Succesivt hoppas Göteborg att detta humoristiska sätt ska få rökarna att använda askkoppar och stoppa det pågående vansinnet.

Nu har polisen givetvis annat att göra, än att jaga nedskräpande rökare. Men det finns faktiskt lagar som förbjuder nedskräpning.  För några år sedan gavs polisen möjlighet att bötfälla den som skräpar ner.

Men det finns ett undantag, just det; tobaksfimparna. De omfattas inte av lagarna. Fullständigt obegripligt. Ansvarig minister, dåvarande miljöminister Lena Ek (C), försvarade undantaget med att lagstiftningen måste vara ”praktisk”. Samtidigt betonade hon att om man däremot skulle tömma ett helt askfat på marken – då är det ett uppenbart lagbrott. På det hela taget tyckte miljöministern att lagen är ganska bra avvägd.

Så normaliserar en tandlös lagstiftning fortsatt nedskräpning. Följdriktigt hamnar också en miljard miljöfarliga fimpar varje år på gator och torg.

Göteborgarna väljer att prioritera informations- och bildningsvägen för att förmå vuxna människor att lära sig ta hand om sitt skräp. Det är klokt.

Vilka skaraborgska kommuner följer efter? Vi bjuder på valfrågan.

  • Detta är en ledartext. Det betyder att åsikten är Skaraborgsbygdens ledarsidas uppfattning i en fråga.
  • vastaspojken

    Ledaren pekar på ett märkligt förhållande. Vi betraktar det som helt naturligt att kolapapper slänger man inte hur som helst. Men att en rökare släpper fimpen rakt ner framför sina fötter, verkar vara minst lika självklart! Varför? Självklart har vi alla en skyldighet att hålla vår natur ren. Den skyldigheten borde givetvis gälla även våra rökare! På trottoaren utanför ytterdörren till en matservering kan det se bedrövligt ut ibland!