Måndag 19 april 2021

Gör som Gun-Britt

Den 27 december, tidigt på söndagsmorgonen användes de första vaccindoserna i Sverige. För många har det varit stunden dom väntat på. För Gun-Britt, Stig, Margit och Rosa så fick dom möjligheten att vara först i Sverige, medan andra länder prioriterat exempelvis premiärministrar eller andra ledande politiker.  På ett sätt är det ganska fint av oss att verkligen prioritera de människor som bokstavligt talat varit isolerade och instängda från omvärlden. Dom som vi flertalet gånger misslyckats med att skydda från smittan.

Det har varit tufft för många att hålla sig hemma. Julhelgerna har dock präglat mitt sociala medieflöde med alternativa julaftnar utomhus, med många filtar, kläder och en varmkorv, istället för den klassiska julmaten. Ändå, trots att vi inte kan kramas, syntes glada ansikten.

Hur många som inte lade ut om sitt julfirande och ändå var fler än vad rekommendationen rådde, återstår att se med kommande tryck på sjukvården. Har svenskarna hållit sig?

Det är svårt att tro, med dom dystra siffrorna i sinnet som rådde under julveckorna innan dopparedagen. Och det är inte bara vanliga svensson som inte sköter sig. Justitieministern går och shoppar på mellandagshandeln till sina föräldrar och vår statsminister själv var ute i centrala Stockholm och shoppade, två dagar efter att restriktionerna skärpts enligt kvällstidningarna. Vad för typ av signaler sänder det ut till befolkningen?

Vaccinet skall nu levereras med cirka 80 000 doser i veckan till Sverige, och man beräknar att alla vuxna svenska skall vara vaccinerade till midsommar. Något som många verkligen längtat efter, framförallt företag som är beroende av att vi rör på oss.

Samtidigt så växer misstron på att alla verkligen skall ta vaccinet när det väl är dags. Det finns den gruppen av människor som inte tror på den snabba framtagningen av vaccinet, att det inte är tillräckligt testat och kan ge biverkningar likt det vaccin som svininfluensa-vaccinet gav. Media är inte sen med att skriva stora rubriker om biverkningar som man hittills sett, bland annat att skönhetsinjektioner och nygjorda tatueringar kan bli uppsvullna av vaccinet.

Medan vi oroar oss för det och har ett självutnämnt privilegium att välja, kämpar Sydafrika med en ny sorts covid som drabbar yngre hårdare och Storbritannien med mutationen av Covid-19 som sprider sig 70 procent snabbare.

Även fast moralen hos oss som människor verkligen har satts på prov under denna pandemi, kan jag inte låta bli att tänka positivt på framtiden. Det finns hjältar därute, och det är dom minst oanade.

För Gun-Britt har det inte varit någon tvekan om hon skulle ta sitt vaccin eller inte enligt intervjuer. Gun-Britt och dom andra som vågade sig på ett nålstick i armen, från ett samhälle som verkligen visat upp fula och vackra sidor i allt det här.

Det borde vara dags att vi tar vårt förnuft tillfånga och lära oss av de äldres visdom. 2021 kan vara en nystart på många sätt att göra om och göra rätt och skydda alla vi kan ifrån covid-19. Snälla gör som Gun-Britt.

  • Detta är en ledartext. Det betyder att åsikten är Skaraborgsbygdens ledarsidas uppfattning i en fråga.