Tisdag 28 september 2021

Har vi kopplat av landsbygden?

Jag är besviken. Men jag är besviken och uppgiven över andra saker än brutna löften och upprivna uppgörelser. Jag är besviken över att Sverige saknar en landsbygdsminister.

Jag tittade febrilt på pressträffen om regeringsbildningen och presentationen av de tilltänkta ministrarna. Efter att Jennie Nilsson inför omröstningen av statsministern valde att lämna sin post som landsbygdsminister för att återgå till sitt ordinarie mandat i riksdagen för att säkra rösten inför denna omröstning, blev det extra spännande att följa. Vem skulle nu bli landsbygdsminister?

När alla statsråd stod uppradade längs med trappan utanför riksdagshuset i tv-rutan, saknas Jennie Nilsson. Stefan Löfven utsåg ingen ny landsbygdsminister. Arbetsuppgiften delegerades istället ut på näringsminister Ibrahim Baylan. Och så fortsatte pressträffen.

Jag vet inte om ni kommer ihåg citatet som spred sig viralt från Stefan Löfven presenterade landsbygdspropositionen 2018. Den löd såhär, kanske taget ur sitt sammanhang om man ser pressträffen, men ordagrant: ”När storstadsbor ska åka ut på landsbygden och koppla av måste det fungera även där.”

Längs med vägarna ringlar bilar med takboxar, husvagnar och husbilar i Skaraborg. Det är semestertider och nu när covid-restriktionerna släpper bit för bit och antalet vaccinerade svenskar ökar börjar hoppet om att vi snart kommer att kunna återvända till ett öppet Sverige igen, där vi faktiskt kan unna oss en kram eller handslag mellan människor. Vi längtar ut för att se världen igen. Och den värld vi har närmast oss vill också fler svenskar upptäcka.

Vi har många av Sveriges vackraste platser belägna just hos oss, eller hur? Kinnekulle, Läckö slott, Vänern, Billingens utsikt och flera vandringsleder att avnjuta med olika gårdscaféer, den långa historia som gör sig påminda av alla våra kyrkor och fornlämningar och vackra blommande miljöer. Ja, ni förstår vilka skatter Skaraborg har. Vi som lever här året runt kan sucka åt alla turister som trängs på mackarna tillsammans med oss, hur vi inte fattar varför en ko är exotisk sevärdhet eller hur ett gammalt klippblock kan vara intressant att titta på. Det är ju hemma.

En stor del av Skaraborg är nämligen landsbygd. Många av oss ägnar livet här som småföretagare, lantbrukare, skogsägare, småbarnsföräldrar, jobbar inom vård och omsorg eller är pensionärer. För oss är platsens förutsättningar avgörande för att vi ska kunna leverera till resten av samhället. Inget som skiljer oss från stadens behov av engagemang i politiken.

Ibrahim Baylan som har redan innan en stor tung näringslivs-ryggsäck att ha ansvar över, får nu flera viktiga frågor som berör landsbygden på sitt bord. Och några är det bråttom med. Sverige ska nu bestämma hur EUs jordbrukspolitik ska anpassas till det svenska lantbruket med ersättningar och beslut om skogsstrategin som EU-kommissionen kommer att ta denna veckan.

Det känns arrogant och oseriöst på något sätt att inte se behovet av en landsbygdsminister i dessa tider. Med den signalen utskickad till landsbygden skulle jag inte koppla av som statsminister i alla fall.

  • Detta är en ledartext. Det betyder att åsikten är Skaraborgsbygdens ledarsidas uppfattning i en fråga.